Prompte tornarem a commemorar a Vila-real els fets ocorreguts el 12 de gener de 1706, en el transcurs de la Guerra de Successió. Ja fa 313 anys d’aquells esdeveniments, però els motius dels que van fer aquella crema continuen vigents i, per això, cal estar atents perquè no es reproduïsca en altres nivells.

Poc després d’aquell genocidi, els borbons van acabar també amb molts altres. Per exemple, el mateix ?ll de Felip V, Ferran VI d’Espanya, va encetar una de les pitjors atrocitats del segle, la que es coneix com a «gran agafada» o Presó general de gitanos. Pel simple fet de ser gitanos, van ser assassinats, empresonats, condemnats a galeres i es va acabar amb la seua llengua, un preciós tresor que els borbons van fer pràcticament desaparèixer.

Tampoc es van aturar persecucions a altres col·lectius, per considerar-los heretges, dissidents o sospitosos. És el mateix esperit que va arribar ?ns a la dictadura franquista, que també va perseguir els homosexuals pel simple fet de ser-ho.

Com en tots els genocidis històrics, aquests fets tenen sempre els seus negacionistes, que són els mateixos que neguen l’holocaust contra els jueus, el genocidi armeni, o les neteges ètniques a la Guerra de Bòsnia. Són els mateixos, cal dir-ho clar, que no volen que es facen polítiques contra la violència de gènere o els molesta la democràcia.

No ens deixem enganyar per tota aquesta gent, que no ens tornen a socarrar! Perquè no són, per tant, uns fets passats i soterrats en temps llunyans. Les seues conseqüències i els seus botxins continuen exercint el seu odi hui en dia. Mantenim-nos fermes i lluitem perquè l’esperit que va socarrar la nostra Vila-real no socarre de nou tot allò que tant ens ha costat aconseguir!

*Regidor de Normalització Lingüística i Tradicions a l’Ajuntament de Vila-real per Compromís