Ala fi d’esta setmana gaudirem d’uns dies festius pel pont del 9 d’Octubre. I vull aprofitar per a reivindicar el turisme segur, com el que es practica a les Coves de Sant Josep de la Vall d’Uixó. El turisme és un dels motors econòmics del nostre territori i per això cal tindre cura i garantir totes les mesures de seguretat i prevenció, perquè el sector turístic ha sigut un dels més castigats per la pandèmia i no ens podem permetre donar passes enrere.

La prioritat a les Coves de Sant Josep és oferir un turisme segur. Per això en l’accés es troba una zona de desinfecció del calcer i dispensador de gel hidroalcohòlic. A més, l’aforament de cada barca ha passat de 14 persones a sols 8 i l’ús de mascareta és obligatori. També les zones comunes de contacte (barques, baranes, etc) es desinfecten després de cada visita. Els barquers i tot el personal han rebut formació, perquè tota precaució és poca davant la covid-19.

En este any atípic, és una bona opció gaudir dels dies festius a prop de casa. I les Coves de Sant Josep són un d’eixos destins de parada obligatòria, ja no sols pel protocol de seguretat que seguim. És el riu subterrani navegable més llarg d’Europa, amb 800 metres de passeig en barca i 250 de recorregut a peu. Compta amb una temperatura constant de 20º durant tot l’any i al seu interior es poden vore pintures i gravats prehistòrics, reconeguts internacionalment per la Unesco.

Des de l’any passat també és un destí turístic més sostenible, ja que amb la instal·lació de la nova il·luminació led hem aconseguit un estalvi del 60% en la factura elèctrica. Esta tecnologia inclou sensors que apaguen i encenen les llums automàticament al pas de les barques. El nou sistema no genera calor, pel qual evita l’aparició del mal verd i ajuda a preservar l’entorn natural. A més potencia l’experiència del visitant, ja que destaca les formacions geològiques i crea un ambient més tranquil i amb menor intensitat lumínica.

Les Coves de Sant Josep també es poden visitar d’una manera diferent, gràcies a l’activitat d’espeleocaiac. Durant dos hores es pot navegar pel riu subterrani amb caiac individual o doble. També des de 2016 es celebra en el seu interior el cicle de concerts Singin’ in the cave , un format íntim que aprofita l’acústica natural de les cavitats. Un projecte únic que uneix música i patrimoni i que aconsegueix una connexió especial entre l’artista i el públic.

D’altra banda, el mateix 9 d’Octubre també podrem gaudir a la Vall d’Uixó de cultura segura, amb un concert pel dia de la Comunitat Valenciana. Pilar Forner, Javier Peñarroja, Joan Herrero, Juan Fran Castillo i Cantdecor ens faran gaudir amb cançons en la nostra llengua. L’acte tindrà lloc a les 19.00 hores en la plaça del Centre i comptarà amb totes les mesures de seguretat per la covid-19.

Eixa mateixa nit, a les 23.00 hores, gràcies a la col·laboració de la Diputació de Castelló vibrarem amb un espectacle pirotècnic a càrrec de Peñarroja , el nostre ambaixador pirotècnic arreu del món. Per les característiques del muntatge, la cita es podrà seguir des de casa per a evitar aglomeracions. H

*Alcaldessa de la Vall d’Uixó