La història va així: a l’Hospital Provincial, però també a altres clíniques de la ciutat, i al llarg de dècades, es produïren unes sorprenents acumulacions de nadons morts en nàixer. Sempre en cap de setmana, que hi ha menys ulls mirant, i sempre coincidint amb les guàrdies de determinats professionals mèdics. A les famílies se’ls deia que el nadó havia nascut mort i se’ls impedia vore’ls. Del pretès soterrar se n’encarregava sempre la mateixa funerària, i els cossos figuraven soterrats sempre a les mateixes fosses públiques del cementeri.

El cert és que moltes d’estes famílies es van quedar amb el dubte de si el nadó havia mort o no. I ara que ha esclatat l’escàndol dels nadons robats, algunes famílies castellonenques han començat la recerca de la veritat. I és així com han descobert partides de defunció signades per metges (sempre els mateixos) amb data del dia abans del que figura en la partida de naixement, contradiccions documentals i irregularitats varies. Fins i tot, trobar el registre a l’hospital de l’alta mèdica del nadó tres dies després de nàixer, malgrat que hi ha un certificat de defunció de tres dies abans.

Van realment nàixer morts? Les famílies han demanat l’exhumació dels cadàvers. El cementeri els diu que pocs anys després van ser traslladats a un altre emplaçament que no saben determinar. La raó per canviar-los és que en aquelles foses havien de soterrar nous nadons morts, i així una i dues i tres vegades. Les famílies ens demanen saber la veritat. Saber on estan les despulles, per analitzar l’ADN, o per descobrir que no hi ha cadàver, tot simplement, perquè segueixen vius. Vius vivint una vida robada, ignorant qui són.

L’Ajuntament s’ha de pronunciar sobre si facilitarà la informació o no a les famílies. Diguem-ho clar, este no és un debat entre dretes o esquerres, ni entre govern i oposició. No és un debat entre espanyolistes i nacionalistes. Este és un debat entre el bé i al mal. Així, tot curt. Entre el bé i el mal. El pecat de fer el mal, s’alimenta també del pecat de no corregir-lo quan tens els mitjans per fer-ho. El PP ha de decidir, la resta ja hem dit que se les ajude. H