Es mire per on es mire l’ús d’animals en les festes provoca patiment d’aquests. Es pot qualificar de maltractament, crueltat, vexació, tortura, però sempre se’ls fa patir. Hi haurà gent que per a divertir-se els agrade les baralles de gossos, o de galls, o tirar una cabra d’un campanar, o veure un elefant sobre dues potes, o embolar a un bou. Eixa gent posa per damunt del respecte als animals el seu divertiment.

Altres pensem construir un món més just implica respectar als altres ésser vius. A les escoles s’ensenya a estimar i tenir cura de la natura. Però cal fer un pas més, cap a un món més just, superant la visió de la humanitat com a posseïdora de drets absoluts i il•limitats que permeten la pràctica de conductes destructives i violentes sobre els animals. Els éssers humans som cruels amb nosaltres mateixa.

El sistema capitalista posa els interessos d’unes poques persones sobre la majoria de la humanitat. En aquest context no és d’estranyar que el maltractament d’altres espècies animals es veja com una qüestió secundària. Però ha arribat el moment que s’evidencia que una altra societat no és possible si no avancem també cap al respecte animal.

Apel•lar a la tradició és un argument fal•laç. Com demostra la història les tradicions mai han estat una foto fixa. Un poble avançat i sensible cap a l’entorn també es mesura per la forma en què tracta els animals i la resta d’éssers vius. H

*Diputat d’Esquerra Unida a Les Corts