Síguenos en redes sociales:

A fondo

Setmana Santa, històrica i cultural

El Pregó que el monjo vila-realenc Rafael Barrué, a qui hem d’agrair també la recepció i atencions exquisides en la recent visita de 66 Jaumes de Vila-real al monestir de Poblet, pronunciarà aquesta vesprada des de la capella del Crist de l’Hospital, marca oficialment l’inici de la programació de la Setmana Santa de Vila-real. Més de 400 anys d’història --les primeres referències documentades daten del segle XVI-- arrelen una de les manifestacions religioses, artístiques i culturals més valuoses de la nostra província. Una tradició secular que, gràcies a la dedicació de gent com Pascual Sanz al capdavant de la Junta Central, els més de 2.000 confrares, l’Agrupació de Bombos i Tambors, l’Agrupació Musical Virgen de Gracia i tants i tants altres, segueix més viva que mai. Cada vegada més mereixedora d’eixe títol d’Interés Turístic que avala la transcendència de la nostra Setmana Santa com un esdeveniment que, assentat sobre la tradició i el sentiment religiós, s’obri a tot aquell que vulga gaudir-la com la manifestació històrica, cultural i artística de primera ordre que és.

Del soroll ensordidor dels tambors en les dues tamborades que se succeiran en les pròximes setmanes a la solemnitat silenciosa de la processó del Silenci, la bellesa de la imatgeria que desfilarà en les processons de Dimecres i Divendres Sant o l’espectacularitat del Laqvima Vere, l’acte sacramental innovador que, amb la col•laboració de Porcelanosa i la participació de les entitats culturals locals, s’ha convertit per mèrits propis en un dels moments més esperats de la Setmana Santa en la província. Tots els actes que la Junta Central, amb el suport constant de la Regidoria de Turisme, ha preparat amb tanta cura, posaran de manifest novament per què Vila-real és, i ha de ser-ho encara més, una referència en els circuits autonòmics de turisme religiós, tant pel que això suposa d’atracció de visitants i generació d’economia com per la projecció dels valors culturals, patrimonials i, per què no, espirituals, que configuren la nostra ciutat.

En el marc d’aquesta aposta referent pels nostres valors i tradicions, aquest cap de setmana viurem un moment singular, particularment especial per als veïns del barri de l’Hospital i en general per a tots els vila-realencs. Gràcies a celebració a la nostra ciutat de la XXV Processó Diocesana de Confraries i Germandats, tindrem l’ocasió d’acompanyar la imatge del Santíssim Crist de l’Hospital en una de les úniques 10 ocasions en què ha ixit de la capella en 284 anys. Una oportunitat extraordinària, com ho serà tota la Setmana Santa local, que els convide des d’ací a conéixer i gaudir. H

*Alcalde de Vila-real

Pulsa para ver más contenido para ti