La violència masclista representa un dels majors fracassos de la nostra societat. En els últims temps s’ha avançat molt en la lluita contra esta xacra, però és evident que queda molt per fer.

El marc legislatiu és molt important, sens dubte, però la realitat posa de manifest que les lleis no basten per canviar les estructures socials i culturals de les quals brollen les arrels de la violència. La realitat ens mostra que el sistema patriarcal no està superat, que la mentalitat masclista segueix enquistada en la nostra societat, amb els costums, prejudicis i estereotips que afavoreixen la persistència de la desigualtat i la discriminació.

Són alarmants les dades sobre l’augment de la violència masclista en la joventut i l’acceptació de determinats micromasclismes.

Per a canviar açò, l’educació és fonamental. Les aules són un dels espais de socialització més importants. No obstant això, continua sent una de les àrees més oblidades. És necessari dotar als centres de les eines per combatre el masclisme i la violència, ressaltant les causes del seu origen.

Cal redoblar esforços. Educació, lleis, polítiques d’igualtat i prevenció, campanyes de conscienciació...cal treballar des de tots els àmbits per tal d’eradicar la violència en totes les seues manifestacions. El masclisme mata, a dones i també a les seues filles i fills. No podem tolerar-ho. H

*Alcalde de l’Alcora