L’atractiu turístic més rellevant de la Vall d’Uixó són les Coves de Sant Josep. Però ara és l’hora de la Vall i ens plantegem el repte de poder vendre turísticament el nostre poble en si mateix. Des de la regidoria de Turisme hem començat a editar uns nous mapes del nostre municipi que indiquen llocs fins ara no assenyalats, i per això repetirem l’experiència, començada l’any passat, de les visites turístiques guiades.

La història del nostre poble ve de molt antic. Ja en la nit de la nostra espècie, l’homo sapiens sapiens va començar a habitar les nostres coves, trobem restes d’això a les Coves de Sant Josep i també a la Cova d’Almela, entre muntanyes. Els anys passaven, i aquella verda i salvatge vall va presenciar el naixement de la civilització.

La ciutat ibèrica d’Orlell dominava la Vall, i des d’ella es veien poblats com el recentment excavat Poblat Iber de Sant Josep, que este estiu de nou reviurà amb actors aquells temps. Els mercaders portaven àmfores d’origen grec i fenici, i a poc a poc la Vall es tornà romana. Un mosaic romà amb la Flor de la Vida i en un excel·lent grau de conservació espera, dos mil anys després, que nous ulls es posen en ell al nou Museu Fàbrica de la Llum. La fi de Roma es tenyí de roig a la Vall, i prova d’això és la Necròpoli Tardo-romana de la Unió, que recentment hem rescatat d’un estat d’abandó total. Vingueren els segles foscos, i a la Vall es va construir llavors el Castell d’Uixó, que dominava la Shûn musulmana.

El castell, coronant una muntanya, conserva muralles i encara part de les construccions. L’edat mitjana arribava a la Vall, constituïda llavors per multitud d’alqueries àrabs. D’elles ens queden els banys àrabs i algunes restes dels edificis senyorials dels cristians, com ara la Torre de Benizahat, o de la seua enginyeria civil, com la Cisterna de l’Assumpció que anem a fer accessible. Segles després, la Guerra Civil colpejà la Vall, i com una cicatriu les trinxeres de la línia XYZ ferixen les nostres muntanyes. Este estiu estos camins de tant de temps els podran recórrer visitants i vallers, seguint el camí que feia l’aigua que baixava de Sant Josep.

*Regidor de Turisme i segon tinent d’alcalde de la Vall d’Uixó