Sempre he defensat que les administracions, les institucions públiques, hem d’estar al costat de la societat civil, en una aliança estratègica que permeta canalitzar tota l’energia que emana de la societat per fer realitat projectes que revertisquen en una comunitat millor. La inauguració, ahir a Vila-real, de la residència comunitària de concepte obert per a persones amb malaltia mental de la Fundación Manantial, la primera i única d’aquestes característiques a tota la Comunitat, s’emmarca en aquesta filosofia i ve a avalar la fulla de ruta que ens vam marcar fa sis anys per fer de Vila-real una ciutat que pose per davant els valors de la salut i el benestar de les persones. Una ciutat innovadora que sàpia cuidar-se i cuidar dels seus.

Aquest ambiciós i pioner projecte no hauria estat possible sense la implicació de la Fundació Caixa Rural Vila-real, que demostra de nou el seu compromís social i amb la ciutat amb la cessió de la històrica residència Santa Ana. Un recurs que ja al seu dia va ser pioner en atendre els nostres majors i que ara es reconverteix en residència comunitària per a malalties mentals, enfocada a la inclusió i inserció; la primera en el seu model al nostre territori.

Que siga la primera i que siga ací, a Vila-real, no és anecdòtic. Perquè a Vila-real hem tingut la sort de comptar amb una entitat com la Fundació Primavera, que porta anys lluitant per normalitzar la vida de les persones amb malalties mentals; per acabar amb els estigmes i les etiquetes; per assegurar la seua atenció amb tots els recursos possibles; servir de suport i respir a les famílies i afavorir la inserció sociolaboral de les persones afectades. Una energia a la qual l’Ajuntament de Vila-real ens hem sumat sempre i que ens ha portat a treballar en la consolidació d’un triangle sociosanitari per a la prestació de serveis d’abast comarcal del qual aquesta nova residència serà vèrtex principal.

Com a alcalde de Vila-real, és un orgull que entitats com la Fundació Manantial, sens dubte el principal referent en atenció a la salut mental de tot l’Estat, es fixe a Vila-real per posar a la disposició de la ciutadania recursos com aquest. Perquè açò vol dir que, encara que queda encara molt tros per recórrer, avancem pel bon camí.

Però aquest camí no el podem recórrer sols. La col·laboració entre administracions i entre aquestes i la societat és fonamental per a poder avançar, perquè iniciatives pioneres i innovadores com aquesta residència comunitària de concepte obert puguen veure la llum i garantir el seu èxit. Estic segur que, en un projecte del calat social d’aquesta renovada residència Santa Ana, no faltarà tampoc el suport de la Generalitat Valenciana perquè totes les persones amb malalties mentals, un tipus de patologies moltes vegades desconegudes i incompreses, puguen accedir en igualtat de condicions a aquests nous recursos i desenvolupar el seu propi projecte de vida amb el major grau possible d’autonomia personal. Amb aquest objectiu seguirem avançant.

*Alcalde de Vila-real