Tinc una veïna que cobra vora 600 euros de pensió. És viuda. Sí, té la casa pagada, com li agrada destacar al governador del Banc d’Espanya, Luis María Linde. I sort que és així. De la seua pensió viu ella i quatre persones més. Concretament la filla, el gendre i dos netets. La família no té pràcticament cap ingrés addicional, ja que els altres dos adults estan a l’atur. Sort també que la meua veïna té la casa pagada, perquè allí van haver de traslladar-se totes aquestes persones quan van perdre el pis al qual vivien. Les pensions de jubilació encara són la pedra angular de molts nuclis familiars al nostre país. Han sigut un dels factors que han fet que les conseqüències de la crisi no hagen sigut encara més dramàtiques i, gràcies a les iaies i als iaios, alguns pares i mares no han perdut totalment l’esperança.

Però les persones jubilades que actualment cobren allò que han guanyat amb el seu esforç i que l’Estat els va prometre poden ser cosa del passat si no blindem les pensions. Com ha proposat el portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, l’existència d’aquest subsidi a les persones majors per poder viure dignament hauria de ser un dret constitucional. El grup valencià aposta per reformar la Constitució per incloure un punt que garantisca les pensions i que cap partit, de cap color, puga furtar o retallar eixe dret fonamental de la ciutadania.

Parlar de reformar la Constitució és un tràmit important. Tant que és necessària la conformitat de tres cinquenes parts del Senat o de Gongrés per portar-lo endavant. Posar mà en el text que equilibra la convivència en l’Estat requereix una gran convicció. La mateixa que van tindre el PSOE i el PP en 2011 quan van reformar el document per limitar l’endeutament i permetre les retallades socials que encara patim hui.

Molts dels que van votar a favor d’aquella humiliació a la carta magna es mostren ara contraris a tocar-la per incloure les pensions. Vulguen o no hauran d’escoltar les veus de centenars de milers de ciutadanes i ciutadans que el passat cap de setmana van eixir al carrer per defensar la seua dignitat i la de les generacions futures.

*Primera tinenta d’alcaldessa d’Almassora