Europa prohibirà la comercialització de plàstics d’un sol ús a partir de 2021. Un argument contundent per a un missatge innegable: arribem en retard, però podem arribar. Perquè pel que fa a la generació de residus, a la cura del nostre entorn, el millor residu és el que no es genera i per a això, fa falta molta educació i mesures compromeses.

Aquest cap de setmana, a la Vall d’Uixó, convocats pel Col·lectiu Ecopacifista l’Arquet-Ecologistes en Acció, participàvem en un debat precisament sobre els residus. És clar que el treball pel medi ambient va molt més enllà, però la generació descontrolada de residus és una pandèmia a la qual hem de fer front en tots els àmbits. Ara ha parlat Europa, però als municipis, a les diputacions, a les autonomies... tenim molts deures pendents.

I sí, no ho negaré. A la Vall d’Uixó tenim una llarga llista de coses pendents que s’han d’abordar sense més demora. Al llarg d’aquesta legislatura hem hagut de destinar tant de temps i esforços a tractar de solucionar l’empastre del contracte de la recollida de residus i neteja viària, que tal vegada ens ha faltat marge d’acció per altres coses tant o més transcendents.

Els alumnes dels tres instituts de Secundària de la Vall ens han donat una lliçó de compromís. S’han mobilitzat perquè els preocupa el present i el seu futur, i nosaltres hem de correspondre eixa implicació en una gestió política a l’altura. Cada pas enrere pel que fa al Medi Ambient pot ser irreversible, i no cal que parlem de qui tenim enfront: partits i polítics que neguen les evidències, que primen el desenvolupament i l’enriquiment a tota costa. De fet, ni PP ni Ciudadanos vingueren al debat, tot i que varen estar convidats, com tots.

Som la veu de l’únic planeta que tenim, i l’educació, la conscienciació i l’acció són les claus per no perdre un temps que s’acaba. Cada gest particular té conseqüències i tots hem de ser molt conscients. Enfront tenim molts interessos i hàbits adquirits, però formarem, conscienciarem, informarem i planificarem amb una mirada transversal, perquè el medi ambient afecta a moltes àrees, a totes.

*Primer tinent d’alcalde de la Vall d’Uixó i candidat a l’alcaldia per EU