Síguenos en redes sociales:

La rueda

800 associacions, milers d’emocions

L’acte de benvinguda a les noves associacions veïnals que han formalitzat la seua existència a la Ciutat de Castelló d’aquest any ens ha servit per a, des de la regidoria de Participació Ciutadana, tindre una visió global de les dades que confirmen l’impacte que aquestes entitats aporten al nostre teixit econòmic. Ens referim a les més de 800 associacions que en el seu conjunt participen un 25% del PIB de la ciutat i creen vora 400 llocs de treball, dels quals quasi un centenar tenen jornada completa. Només ja per aquesta qüestió, creem que la seua existència no sols és positiva sinó necessària.

Tanmateix és important que les xifres no ens porten a deixar de posar l’accent en el paper que projecten sobre la nostra ciutat des d’un punt de vista social i, per tant, humà. En visitar l’Associació de Mestrets, en el districte Nord, del qual sóc el tinent d’alcalde, un membre de la seua executiva va expressar que força gent s’ha dirigit a l’agrupació tot cercant un ajuda, una motivació, per tal de «tornar a començar», tornar a socialitzar-se. Com un referent per a tornar a inserir-se dins la disbauxa controlada de la ciutat.

Aquest cas concret és només la punta de l’iceberg d’allò representen les associacions ben conformades que compten amb el treball ininterromput del servei a la ciutadania sense ànim de lucre. Es tracta d’un associacionisme que resta lluny del que foren les incipients associacions de veïns del tardo franquisme, centrades a vindicar millores vitals com l’accés a la llum o aigua per a indrets que no podien comptar amb el suport d’un esquifit estat dictatorial.

Ara, i de manera complementària a les demandes habituals de millores infraestructurals, les associacions de veïns són per als barris una referència de socialització de primer ordre, tot proposant projectes per a l’educació i per a la participació cívica. És per aquest motiu, que des de l’Ajuntament de Castelló volem alçar la seua veu i contribuir de manera important al seu desenvolupament, tot proposant formació diversa per a la seua renovació i per a fer visible la seua tasca. Fan una feina que mereix ser reconeguda. La seua salut és i serà la dels barris. La seua existència és sinònim de benestar social a la nostra societat.

*Regidor d’Educació de l’Ajuntament de Castelló

Pulsa para ver más contenido para ti