Amb el record de les 13 roses, afusellades al franquisme, comencem la campanya electoral. Una campanya forçada i atípica que només durarà una setmana. Però també una campanya en la qual els fantasmes del passat estan més presents que mai.

Tenim fantasmes de tot tipus. Alguns diuen ser republicans, però que el borbó els representa. Uns altres muy españoles y mucho españoles que ens robaven i ens roben els diners de la caixa comuna. Altres que volen parlar dels problemes de la gente, però que ens han abocat a eleccions per qüestions partidistes. Estan també els qui canvien programes electorals per a agradar més a la dreta mentre que encara diuen ser d’esquerres.

Fins i tot hi ha qui ens han dit a la cara i en directe per televisió (i això sí que fa més temor) que «España hace 80 años que vive en paz». Això és, literalment, de 1939 a 2019: 80 anys clavats de negar represàlies, empresonaments i afusellaments a tort i a dret. Que bé els van els fantasmes del passat als zombis del present, que només fan que donar-nos ensurts amb el problema català i amb Franco per a després poder dir «voto útil, please, que viene la derecha».

Si aquelles 13 roses, si aquelles dones que van ser afusellades pels seus principis socio-polítics alçaren el cap, els faria vergonya que segons qui s’estiga apropiant-se de la seua memòria. Els faria vergonya com estan manosejant els seus ideals per un grapat de vots ronyosos aconseguits de la manera més ruin.

NO DEIXA de decepcionar-me veure com alguns partits amb què la gent d’esquerres confiàvem s’han acabat convertit en la crosa de les grans empreses. O com poden ser republicans i monàrquics al mateix temps. Com poden parlar d’exemplaritat democràtica i alhora amagar-se sota les vestes de jutges qüestionats per la UE. Decepciona, i molt, que ens mentisquen descaradament i que falten al respecte a la ciutadania, que ens facen votar tantes vegades com els done la gana fins que tinguen el resultat que volen.

És decepcionant, però estem fent que siga il·lusionant. La seua irresponsabilitat ens ha donat l’oportunitat de canviar les nostres decisions i generar resultats diferents. Ens ha permés llevar-nos la bena i voler anar a votar amb un ample somriure i amb la cara ben alta a qui representa la vertadera cohèrencia, a qui no canvia els seus principis per agradar a la dreta i als poder fàctics.

EL 10 DE NOVEMBRE tornarem a confiar en Més Compromís perquè és sinònim de respecte al votant i de defensa del territori. Impulsarem un govern progressista i obligarem a recuperar el sentit democràtic a la resta de partits polítics. Us prometem que Més Compromís serem la garant de la política del diàleg. Ens ajudeu?

*Candidata de Més Compromís per Castelló al Congrés