La setmana passada es va celebrar la I Cimera econòmica de Penyagolosa. Representants dels ajuntaments de la mancomunitat, experts de l’UJI, la jove associació d’empresaris de la zona, membres de cooperatives, agents socials i econòmics i la Diputació vam acudir a la cita.

Sense dubte, una iniciativa molt encertada tant per l’espai físic i social en què es va desenvolupar com pel moment: enmig d’una crisi incerta i amb conseqüències econòmiques difícils de preveure.

La cimera va estar marcada per la cooperació, l’intercanvi d’idees, la positivitat i l’espenta per a redefinir el concepte i la dinàmica de les comarques rurals del Nord del País Valencià. D’allí vam sortir amb molts deures, reflexions i aportacions referents al turisme, les infraestructures, l’urbanisme i el sector primari.

I entre tot aquest material, la proposta del professor Vicent Tortosa , qui proposà crear una cooperativa de cooperatives agroalimentària per unificar objectius i assolir reptes comuns, que comptara amb persones expertes en màrqueting. Crec que va estar del tot encertat en insistir en la importància de crear un relat sobre els productes de la nostra terra que s’allunye del folklorisme i que siga capaç d’expressar la conveniència de consumir productes de proximitat.

Mentre l’escoltava, em venien al pensament les marques de l’IGP de Castelló i com han aconseguit conjugar l’experiència tradicional amb l’avantguarda per aportar un producte de qualitat reconegut al mercat internacional. Actualment, lluiten per resistir a la crisi pandèmica .

Com aquest cas, tants d’altres al costat dels quals estarà l’àrea de Promoció Econòmica de la Diputació i amb qui assentarem el compromís conjunt pel futur del territori. H

*Diputat de Promoció Econòmica