En les últimes setmanes hem escoltat com el Govern estatal pretén agafar el romanents dels ajuntaments de les diferents poblacions. Ha de quedar clar que Compromís sempre ha reclamat que els estalvis dels ajuntaments es puguen gastar en inversions per al propi veïnat. I pensem que ara més que mai eixos diners, que s’han pogut estalviar, s’han d’invertir en polítiques socials i de foment de l’activitat econòmica decidides des de la màxima proximitat, a peu de carrer, des del coneixement directe de la situació.

De fet, el passat mes de maig Les Corts varen aprovar una PNL a proposta de Compromís, exigint l’alliberament dels romanents municipals per part del Ministeri d’Hisenda, i de la mateixa manera, també ho vàrem fer al nostre ajuntament. El que tampoc volem, és la Llei d’Estabilitat Pressupostaria, que és la causant de que els romanents no els puguem gastar en qualsevol servei municipal que es necessite, tot perquè el govern del Partit Popular no es fiava d’ell mateixa. Compromís defenem l’eliminació de la regla d’estalvi d’eixa Llei per als Ajuntaments i, per tant, poder gastar tots els romanents, ja que aquesta llei es va crear per evitar el despilfarro , com exemple, del que el PP va fer a l’Ajuntament de Borriana.

Compromís no està a favor de la proposta que ha fet el Govern estatal de prestar els diners a l’Estat, perquè són diners dels pobles i ciutats, però tampoc pel manteniment de la Llei d’Estabilitat i les seues regles, que no són més que la institucionalització en l’ordenament jurídic de l’austericidi imposat en l’anterior crisi, la de 2008, que fou un error que va causar molt de patiment a les persones i que està demostrat que va retardar (per la falta d’inversió pública), la nostra eixida d’aquella crisi.

*Regidor Cultura, Patrimoni, Normalització i Agricultura a l’Ajuntament de Borriana.