Així és com hauríem d’haver estat aquest mes passat per no notar a les nostres butxaques que durant l’ona de fred, la ja coneguda i patida Filomena , les grans companyies elèctriques encarien el preu de la llum. L’electricitat és un servei bàsic sense el qual no podem encarar ja la nostra vida quotidiana ni tampoc la vida telemàtica que ens ha imposat la pandèmia. Tot al nostre voltant són aparells endollats que emprem per a conservar els aliments, cuinar, rentar la roba, connectar-nos a l’Internet...

I no és una qüestió menor que la població estiga venuda a l’especulació de preus de l’energia elèctrica de cara a una baixada anunciada de les temperatures. No és una qüestió menor que les llars tinguen condicionada l’aigua calenta i la calefacció a l’hivern. Açò és una qüestió de justícia social i ambiental. Només cal fer un repàs als ODS de les Nacions Unides per constatar-ho.

Que l’especulació en el mercat de valors encarisca el preu de llum, quan més falta fa a les famílies, és la constatació de la fallida d’un sistema on uns pocs es poden enriquir a costa del patiment de la gent i on la llibertat depén dels teus recursos econòmics. La llibertat i la salut, per cert.

Potser recorden quan els amics Pedro , Pablo i Alberto feien tuits reivindicatius sobre la pujada d’un 8% del preu de la llum en l’època de les majories absolutes del PP. El tercer d’ells no sabem ben bé on para. Els dos primers no són els protagonistes dels Flintstones , sinó que governen l’Estat. I just ara que la llum puja un 27% en plena onada de fred, canvien el discurs. Definitivament, no és el mateix estar a l’oposició que governar.

Alguna cosa em fa pensar que el binomi PSOE-Podemos no donarà solució a este problema a curt termini. Al contrari, continuarem sent els ajuntaments, les diputacions i la Generalitat qui traurem ajudes i desenvoluparem polítiques per combatre la pobresa energètica i ser l’escut social que no deixa a ningú enrere.

Ara mateix, a la Diputació de Castelló, Compromís treballem en una alternativa perquè els nostres municipis puguen trencar amb la dependència dels oligopolis. El nostre Pla de Transició Energètica vol poblacions sobiranes que produïsquen i gestionen la seua pròpia electricitat alhora que reduïxen les emissions de CO₂. Igualment, fomentarem la creació de comunitats energètiques que garantisquen l’autoabastiment amb energies no contaminants.

Aquest pla, que ha despertat l’interés de més de 90 municipis de les nostres comarques, l’hem presentat al Ministeri de Transició Ecològica perquè el tinga en compte a l’hora d’assignar pressupost provinent dels Fons de Reconstrucció europeus. Enfront del model de línia de Molt Alta Tensió, la MAT, nosaltres apostem per un model en xarxa, sobirà, solidari i sostenible. Seguirem reclamant al govern central que acabe amb l’especulació del preu de la llum. Ara bé, de nou, Compromís demostrem que les vertaderes revolucions comencen des de baix, amb les persones, amb els pobles, a peu de carrer, xafant territori. H

*Portaveu de Compromís a la Diputació i l’Ajuntament de Castelló