Com a alcaldessa de Borriana vull fer explicit el ferm compromís de l’equip municipal de govern en la lluita per la igualtat efectiva i real entre homes i dones, però enguany, a causa de la situació sanitària, no estarem als carrers manifestant-nos en la lluita de les dones. Cosa que no impedirà que traslladem les reivindicacions als balcons, xarxes socials, telemàticament o de totes les maneres possibles, sense que això implique un risc per a la salut de tota la ciutadania de Borriana.

A les portes del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, hem de continuar amb l’objectiu d’obtindre la justa visibilització i l’impacte en les consciències del conjunt de la societat, perquè la igualtat real només arribarà quan aconseguim la igualtat salarial i la igualtat de drets, i quan el sostre de vidre i la discriminació per raons de gènere desapareguen de la nostra quotidinitat.

Com a socialista considere indiscutible la importància d’aquesta data per haver sigut pioners en la lluita pels drets de les dones i, a causa de la situació de pandèmia, des del govern municipal donem suport a les activitats que sense perdre el caràcter reivindicatiu siguen compatibles amb la situació sanitària.

A pocs dies de celebrar novament el Dia Internacional de la Dona i a pesar de tot, hem de continuar reivindicant tots i cadascun dels drets per a promoure les condicions perquè la llibertat i la igualtat entre homes i dones siguen reals i efectives. Especialment ara, davant la involució provocada per determinats grups polítics que aspiren a tornar al passat de submissió total de la dona.

És per això que lamente la vergonyosa estigmatització que van patir l’any passat les manifestacions feministes per part de la dreta ultraconservadora i negacionista que no creu en la igualtat, i que culpabilitza les manifestacions del 8 de març del 2020 de la propagació de la pandèmia. Així ataquen alhora els governs i el moviment feminista. Clar que no hi ha cap indici que aquelles manifestacions tingueren un efecte multiplicador dels contagis i, de fet, totes les denúncies presentades davant els tribunals van acabar arxivades. A més de recordar que el mateix dia 8 es van celebrar centenars d’actes a tota Espanya amb desenes de milers de persones.

Borriana enguany té una programació per a aquest 8-M, sota el lema Dones (In)visibles per a reivindicar entre d’altres, el treball de cura de persones que han realitzat històricament i tradicionalment les dones. Hem volgut mantindre activitats i la seua essència reivindicativa, però seran majoritàriament de manera virtual i amb totes les mesures.

Queda molt de camí per recórrer, especialment en aquest context de crisi actual en què totes les desigualtats s’amplifiquen. Per tot això, hem de tindre clar que la recuperació econòmica no pot ser ni a costa de la igualtat de les dones, ni de la precarietat dels joves. H

*Alcaldessa de Borriana