Si les circumstàncies ho hagueren permès, el cap de setmana passat s’haurien celebrat les cavalcades del Ninot, dissabte la dels majors i diumenge la infantil. El pregó, la pólvora, l’ambient faller ja estaria al carrer, les flors, els vestits, la seda, els fils daurats i les teles treballades; cultura i tradició , amb els pentinats i el treball laboriós de les perruqueries, tornaran a lluir en la festa que més ens identifica.

Els artistes i artesans fallers amb tots els oficis que col·laboren en la manufactura de les falles: fusters, pintors, transportistes... esperaran amanits per a la represa de la festa i donaran vida als monuments. La pólvora i el foc convertiran en cendrà el passat i s’encendrà l’espurna que il·luminarà el futur d’esperança.

L’esperit de fallers i falleres no para mai i amb esperança i sense defallir guarden el record i esperen pacientment tornar a eixir al carrer i celebrar la seua festa, la nostra festa. La música al carrer espera a la sala d’assaig el moment d’eixir en cercavila per a omplir d’harmonia i pasdobles places, casinos, carrers i carrerons de Borriana.

La il·lusió i la màgia de les xiquetes i els xiquets, fallerets i falleretes infantils tornaran a desfilar amb orgull i alegria. Amb les falleres majors, els fallers, els pares i tot el món faller per a viure un somni fet realitat que recordaran tota la vida com un dels millors moments viscuts en la seua joventut.

Tornarem! és el títol del vídeo que el món faller ha volgut dedicar a la festa de les falles, amb el suport de la Junta Local Fallera, per a animar a tota la ciutadania en aquests moments tan difícils.

Avui fa un any que es van haver de suspendre els actes de les falles de l’exercici 2020, tot just en acabar l’homenatge a la Reina Fallera major i el reconeixement a una persona molt destacada i estimada en tots els ambients fallers, el nostre benvolgut Quino Puig . Un any de lluita i recolliment que ha de servir perquè la festa fallera torne a despertar amb més força i amb més il·lusió.

Les falles és la metàfora que millor defineix el temps actual: il·lusió, esperança, ganes de viure la festa i, quan arriben, intensitat, dedicació, orgull, cultura i tradició, fins que es crema l’últim ninot de l’última falla i apareix una llàgrima d’alegria. Quan només queden cendres, comença el renaixement, torna la vida de la falla, un nou exercici faller, i retorna la il·lusió, l’esperança, les ganes de viure la festa, les ganes de viure la vida. Les falles tornaran i la vida amb normalitat, també. L’esperit faller, un exemple de perseverança. Tornarem! H

*Alcaldessa de Borriana