El ple de l’Ajuntament de Castelló va decidir dijous passat prorrogar cinc anys més la concessió del servei de l’aigua potable, que anirà ja des del 2023 fins al 2028, estan ja garantits 45 anys de concessió des del contracte de 1983 per a 20 anys fins un màxim prorrogat de 50. És una decisió que el grup municipal Podem-Esquerra Unida no compartim i que vam tractar d’evitar primer des de les nostres competències de gestió del cicle integral de l’aigua i després amb el debat al ple. I, tot i haver perdut la votació, tenim la sensació que sols obrir el debat estes setmanes ja ens ha arrimat a una gestió pública no sols del servei d’abastiment de potable, sinó a una gestió democràtica de tot el cicle integral, amb criteris de sostenibilitat ambiental per a tots els elements que li influeixen.em posat sobre la taula les incongruències i les limitacions d’un model sols pensat per estalviar-li preocupacions a l’administració i per facilitar-li el negoci a uns pocs.

Compromís va secundar la nostra moció amb molta valentia, i el Grup Socialista, tot i votar en contra, va argumentar la seua oposició per les dificultats logístiques i administratives d’assumir una gestió directa després de moltes dècades de desenteniment per part de l’ajuntament, sense desmarcar-se del fons de la qüestió. Per això sols obrir el debat per primera volta i sotmetre la decisió al ple ens arrima a la recuperació del control de l’aigua, perquè en estos set anys (que pareixen molts, i ho són, però menys que els 38 que ja porta en vigor el contracte) ja no hi hauran excuses per abordar els requisits i les exigències dels nous temps.

Perdre esta votació, i provocar esta votació, era probablement requisit per guanyar la següent. Requisit necessari, però no suficient. Durant els pròxims mesos i anys necessitem que el debat es mantinga obert, que la preocupació sobre l’aigua es consolide i augmente, perquè quan arribe el nou moment de decidir, existisca ja el consens d’acabar la concessió i assumir el servei públic. Des de la Regidoria de Transició Ecològica posarem tot per alimentar eixe procés, però caldrà que la societat civil de la nostra ciutat siga la que construisca eixe consens i estire a l’administració perquè l’aigua, que és del poble, sols tinga com a prioritat oferir el millor servei per al poble.

Portaveu de Podem EUPV a l’Ajuntament de Castelló