El Periódico Mediterráneo

El Periódico Mediterráneo

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Francesc Mezquita

Valencianisme o barbàrie

Si hem aprés alguna cosa en aquesta legislatura on els desafiaments no han estat pocs és la feblesa dels Estats respecte a conjuntures com la pandèmia, la inflació o la guerra. Són efectes devastadors de l’economia global, aquella que no coneix fronteres. Fins i tot la vella recepta del proteccionisme no té ara cabuda en un planeta que per tal d’omplir les expectatives de l’actual cultura política necessita créixer, malgrat que els temps que corren ens diuen que no pot ser. Abans sembla que anirem a Mart amb l’ajuda de la intel·ligència artificial que canviaran les perspectives de creixement a costa del nostre planeta.

Mentre això ocorre i som capaços de canviar aquesta cultura política de creixement sense miraments mediambientals, el valencianisme polític ha de dedicar-se i es dedica d’ençà que està a les institucions a cosir el que els grans tenedors de l’economia mundial estan disposats a arrasar. Recordem: els i les valencianes vam haver de pagar xifres milionàries a la Xina perquè no produíem mascaretes, o vam haver d’esperar el fet de tenir vacunes perquè no érem capaços de produir-les nosaltres mateix, a mercé de les farmacèutiques mundials, tot posant a prova la nostra sobirania, que no és més que el poder en aquest cas per decidir que no volem dependre tant de tercers per conduir-nos. Recentment, els preus dels combustibles posen a prova les nostres economies domèstiques. Crec que aquesta ha de ser ara la reflexió que les valencianes i valencians ens hem de fer quan expressem qüestions identitàries. Cohesionar socialment el nostre territori ha de ser prioritari.

Capacitat de decidir

Tot el que no estiga en aquesta direcció, és a dir, cohesionar molt més la nostra societat, treballarà en contra de la nostra capacitat de decidir. La barbàrie ja està entre nosaltres perquè és capaç de negar el canvi climàtic o la violència de gènere. És l’hora, per tant, de plegar-se a favor d’un valencianisme divers, però adreçat a construir un País Valencià fort, cosit i amb recursos per escapar mínimament de les amenaces conjunturals actuals i per això, amics i amigues necessitem un finançament just.

Regidor d’Educació, Participació Ciutadana i Plurilingüisme i Foment del Valencià a l’Ajuntament de Castelló

Compartir el artículo

stats