El Periódico Mediterráneo

El Periódico Mediterráneo

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Alfred Remolar

FIRMA INVITADA

Alfred Remolar

En el record

Estos dies, igual com quan ve Nadal, són per al record, per a l’enyor, per retrobar-nos amb els nostres avantpassats que ja no hi són, recorrent els camins dels cementeris i visitant les tombes dels nostres familiars i éssers estimats que han faltat.

Així, a Betxí hem engegat un projecte molt bonic i emotiu anomenat Cementeri de Betxí. En el record on es posen en valor la vida i obra d’alguns betxinencs i betxinenques que ja no estan entre nosaltres. Enguany, en esta primera edició --es tracta d’un projecte obert que vol avançar anualment i que està a disposició també de les propostes i suggerències de tot el veïnat-- s’ha recuperat la memòria de 8 persones que van destacar en el seu moment per diversos fets. Hi ha des de mestres fins a rectors, i també metges i persones implicades en la millora del poble.

Entre ells, n’hi ha alguns que van viure un context molt difícil, en la guerra i postguerra i que per les seues idees van ser, lamentablement, represaliats i d’alguna manera menyspreats. Tot i que esta circumstància no ha sigut el motor d’este projecte, tampoc no el podem obviar ni oblidar i sí que es va posar en evidència, per exemple, en l’acte d’homenatge a Miguel Hernández i a les víctimes de la guerra civil i el franquisme que es va fer al Palau el passat divendres.

Ho dic perquè, en tot este context, els representants de Vox han portat recentment a Les Corts una proposició no de llei per, cite textualment, «protegir vestigis franquistes i un monòlit a un soldat nazi», que justament estava a Betxí.

En totes les guerres hi ha morts i misèria pels dos bàndols i, com va dir Eric Hartman, «la guerra és un lloc on joves que no es coneixen i no s’odien es maten entre sí, per la decisió de vells que es coneixen i s’odien però que no es maten». Però s’ha de ser molt miserable per voler recuperar petjades d’aquells que van sembrar el terror, moltes vegades a persones normals, com algunes de les que hem recordat estos dies.

Alcalde de Betxí

Compartir el artículo

stats