Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

LA CLAVE POLÍTICA

Ignasi Garcia

Aquestes són les dades

Els he de dir que jo no sóc, ni em considere, un expert en temes laborals i del mercat de treball. També és cert que escoltant als tertulians i els gurus televisius d’aquesta qüestió ja puc estar content de no semblar-me a ells. Això sí, en Compromís tenim ben clar que l’ocupació, les infraestructures i les condicions laborals són part fonamental del nostre país i de la vida de la gent, i que per tant les polítiques que fem al respecte i les lectures de les situacions que vivim i el repte ecològic són imprescindibles per millorar les condicions del mercat laboral.

Les polítiques d’ocupació tenen molts actors: els representants de les empreses i les treballadors i treballadores. També l’Administració, i ací cadascú té unes competències, la central unes, l’autonòmica altres i la local, encara que semble mentida, cap. Així és, en la llei de règim local, el municipi no té competències en matèria laboral, però no obstant això i conscients de que trobar feina i el treball és la principal preocupació de la gent de Castelló i el Grau, l’Acord del Grau primer i després el de Fadrell, vam reactivar el Pacte Local per l’Ocupació, multiplicant els recursos que li dedicava la dreta, a que el nostre Ajuntament, estiguera ajudant al veïnat en les polítiques de creació de llocs de treball.

Això en Compromís ho sabíem molt bé. Ahir mateix parlavem a l’acte que teníem a Abacus amb la consellera d’Educació, Raquel Tamarit, de polítiques com les que va impulsar Vicent Marzà de Formació Professional Dual, o d’inversions com les que va impulsar Rafa Climent en els polígons industrials per afavorir la connectivitat i modernitzar-los, i com han sigut efectives, millorant la rendibilitat i competitivitat de les empreses per un costat, i l’accés a llocs de treball qualificats per un altre.

Utilització burda i vergonyant

Per altra banda, els he de confessar que sempre m’ha ruboritzat o directament enrabiat, segons el dia, la utilització que de les dades laborals fa la vella política. Una utilització més burda i vergonyant que la dels experts televisius: si les coses van bé, és cosa meua; si van mal, dels altres. I així estem, fent gràfics per les xarxes i discursos que poques vegades tenen un mínim d’anàlisi, que tampoc faré ara, perquè no sóc expert. Això sí, si em permeten, els donaré un consell per guarir-se de les lectures interessades en matèria laboral, i és que qualsevol lectura de les dades laborals, de la gent aturada que busca feina, s’ha de fer mirant dades anteriors, no sols d’un mes, sinó també de mesos, anys i si volen del canvi de govern, i tenint en compte també les dades de la gent afiliada a la Seguretat Social que està treballant, perquè si sols mirem quants treballen o quants busquen per separat, tenim una imatge parcial.

Així que les dades, ara mateix, són aquestes: des de juny del 2015, quan Compromís entrem al Govern i aquest mes de desembre passat a Castelló i el Grau, hi ha 3.984 aturats menys i 20.643 persones més afiliades a la Seguretat Social, i a partir d’ací, hi ha molt més que parlar, però el camí recorregut té un balanç positiu.

Portaveu del grup municipal Compromís per Castelló

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.