El poble de l’Olleria, en la comarca de la Vall d’Albaida, està de celebració. Motius no els en falten. I és que, des del passat 26 d’agost, la localitat es troba immersa en les seues Festes Patronals i de Moros i Cristians.

Una cita molt esperada per tot el veïnat, que torna a connectar amb la seua identitat com a poble, defensant els seus costums i història, i gaudint després de dos anys de pandèmia.

La proclamació de reines, festeres i festers, així com les capitanies de les comparses i ambaixadors, va suposar el tret de sortida d’uns dies en que la música, els esdeveniments esportius i gastronòmics i, de la mateixa manera, els actes litúrgics són els grans protagonistes.

L’agenda no dóna treva i hui agafen el testimoni els bous al carrer a les 20:00 hores, tot seguit de les entraetes de les filaes a la mitjanit. Pel que fa al primer dia de setembre, una colorida carrera animarà els carrers del municipi des de la plaça de la Vila fins al Parc de la Riba a partir de les 19:00 hores.

Es tracta de la coneguda Holi Run, un esdeveniment esportiu que demostra que l’activitat física pot ser d’allò més divertida

Del 10 al 18 de setembre es produirà el solemne novenari al santuari de la Mare de Déu de Loreto

El divendres, 2 de setembre, serà el torn de la Vespra de la Trilogia amb el volteig general de campanes, l’hissada de la bandera cristiana i el trasllat de la Mare de Déu de Loreto. L’endemà, el poble viurà algun dels actes més emblemàtics de la seua festa.

Entrada de Moros i Cristians de l'Olleria. Alonso Gálvez

Trilogia Festera

La Trilogia Festera presumeix d’Entrada de Moros i Cristians, no sense haver viscut abans el X Concurs d’Entrada de Bandes de Música i, ja a la nit, la música correrà a càrrec de Philantròpic Festival al parc del Beat Pere Ferreres.

El 4 de setembre començarà amb una despertà, seguida de la diana de gala i la solemne missa i sermó en honor del Santíssim Crist de la Palma i Sant Miquel. En acabar, una mascletà farà esclatar el cel de l’Olleria. Entrada infantil, processó a Sant Miquel i l’espectacle «The Time» tancaran el dia. 

Processó al municipi de l'Olleria. Javier C.

El 5 de setembre, Dia del Santíssim Ecce-Homo i Ambaixades, la batalla d’arcabussos i conquesta del castell pel bàndol moro protagonitzarà les primeres hores del dia, mentre que la reconquesta cristiana, la processó de les principals imatges del municipi, el castell de focs d’artifici i l’espectacle musical «Operación Tributo» marcaran l’agenda de la vesprada i la nit.

La festa no para i el 6 de setembre els més menuts i menudes del poble gaudiran amb un refrescant parc aquàtic de 10:00 a 14:00 hores, així com del musical «La Bella y la Bestia» a les 20:15 al parc Beat Pare Ferreres.

A més a més, del 10 al 18 de setembre es produirà el solemne novenari al santuari de la Mare de Déu amb la participació de les festeres i festers de la Mare de Déu de Loreto. 

El 24 de setembre es viurà l’últim dia de l’itinerari festiu. A les 09:00 hores es durà a terme la disparada de salves d’arcabusseria en honor dels difunts festers al cementeri municipal a càrrec dels festers de les filaes, mentre que a les 11:00 hores una gran cercavila, de la mà de la Banda de Cornetes i Tambors Santíssim Crist de la Palma, recorrerà el poble.

Al finalitzar la missa en honor a Sant Miquel, es tornaran a disparar salves d’arcabusseria per festers uniformats.