L'entrega se celebrarà el 18 de febrer

Pep Gimeno 'Botifarra' rebrà el premi Socarrat Major 2023 de Vila-real

L'artista de Xàtiva és un referent de la música tradicional valenciana i de la normalització de la llengua

Pep Gimeno 'Botifarra', natural de Xàtiva, s'ha convertit en tot un referent per la normalització de la llengua i la recuperació de les seues tradicions musicals.

Pep Gimeno 'Botifarra', natural de Xàtiva, s'ha convertit en tot un referent per la normalització de la llengua i la recuperació de les seues tradicions musicals. / Perales Iborra

R. D. M.

L’Associació Cultural Socarrats de Vila-real ha acordat nomenar Socarrat Major 2023 el popular cantant Pep Gimeno Botifarra. Així, l'entitat ha valorat, entre els diversos mèrits de l’artista, «el fet que haja reivindicat el gran patrimoni que representa la música tradicional valenciana des d’un esperit proper al poble, didàctic i generós, i la dedicació de tota una vida a la recuperació de les albades, les cançons de batre i totes les modalitats que configuren una herència cultural en perill d’extinció».

Pep Gimeno i Montell, conegut també pel malnom de Botifarra, ha contribuït a normalitzar el valencià a través del cant als escenaris, la discografia, el treball als mitjans de comunicació, i la dedicació «per rescatar de l'oblit una tradició cultural que es perdia, amb un gran abast territorial, dins i fora del País Valencià». El cantant de Xàtiva ha aconseguit que la música popular valenciana perdure i aplegue a un públic de gran diversitat generacional.

Pep Gimeno en l'interior de la Casa Cuesa, on viu l'artista després d'haver-la recuperat i restaurat.

Pep Gimeno en l'interior de la Casa Cuesa, on viu l'artista després d'haver-la recuperat i restaurat. / Perales Iborra

L'acte de lliurament del guardó tindrà lloc durant el tradicional sopar d'homenatge que s'organitzarà el 18 de febrer a la Vila-real. A més, emmarcada en la celebració de l'entrega del premi, el dia 2 de febrer hi haurà una conferència de Josep Vicent Frechina, amb la col·laboració de Toni Guzman, sota el títol Pep Gimeno, Botifarra, fent de nou popular la tradició.