CONSORCI DE RESIDUS DE CASTELLÓ NORD

Constaten els beneficis de la recollida separada en origen

Aquest sistema ha permés un estalvi de més de dos milions d’euros a l’any 2022

Image d’un dels ecoparcs del Consorci de Residus de Castelló Nord.

Image d’un dels ecoparcs del Consorci de Residus de Castelló Nord. / Mediterráneo

Les operacions de recollida separada en origen dels Ajuntaments (envasos, vidre, cartó, entre altres) i del Consorci de Residus Castelló Nord (ecoparcs) han generat un estalvi significatiu per als veïns dels municipis en esta àrea de gestió, superant els dos milions d’euros a l’any, segons les dades de gestió de residus de l’àrea de gestió C1 de la Comunitat Valenciana corresponents a l’any 2022. A més, aquesta iniciativa ha contribuït a un estalvi total de 22 milions d’euros al llarg dels 11 anys d’existència del Consorci de Residus Castelló Nord, tan sols pel fet de depositar el residu on toca.

Cal assenyalar també que, de les 99.000 tones anuals de residus municipals produïts en la zona, el percentatge de recollides separades en origen s’ha incrementat en 2022 fins a aconseguir el 38,45%, i les tones de fracció reste, que conformen una part important dels residus, ascendeixen a 60.939 tones en el consorci.

En 2022, el percentatge de residus rebutjats i destinats a abocador en l’àrea de gestió del consorci Castelló Nord, respecte a la totalitat de residus municipals produïts, va ser del 39%.

Gràcies a les operacions de recollida separada en origen dutes a terme tant pels Ajuntaments com pel Consorci, s’ha evitat que 38,06 tones de residus ingressen en la zona de tractament de residus mesclats de la planta de Cervera del Maestre. D’estes, 18.518 tones van ser recollides de manera separada en origen per la xarxa global d’ecoparcs del Consorci, mentre que la resta el van gestionar les recollides separades en origen municipals.

Ingressos extraordinaris

La dada econòmica de més de dos milions d’euros demostra l’eficàcia de les recollides separades en origen, ja que no sols redueixen el cost global de tractament en planta, sinó també el nou pagament que els Ajuntaments han d’efectuar pel depòsit de la part proporcional dels seus residus en abocador. A més, les recollides separades en origen generen ingressos extraordinaris per als Ajuntaments, derivats de la responsabilitat ampliada del productor, ingressos que es preveu que augmenten a partir de 2024 per a fomentar encara més esta pràctica sostenible.

Pressupost

El pressupost assignat al Consorci de Residus C1 per a l’any 2023 va ser de 16.700.000 euros, al qual, de no haver-se implementat els diversos processos de reciclatge, hauria sigut necessari agregar dos milions d’euros addicionals. El Consorci de Residus Castelló Nord segueix compromés amb la promoció de pràctiques sostenibles i la gestió eficient dels residus en benefici dels veïns de la província de Castelló.