A LA PROVÍNCIA DE CASTELLÓ

Nou acord per a millorar l’hàbitat de la rosseta en la Marjal d’Almenara

L’ANSE i Acció Ecologista-Agró col·laboren en el marc del projecte anomenat LIFE Cerceta pardilla

El conveni inclou accions com la gestió de la vegetació i el manteniment de la xarxa hidràulica

Durant la temporada de cria s’ha confirmat la reproducció de cinc parelles.

Durant la temporada de cria s’ha confirmat la reproducció de cinc parelles. / Mediterráneo

L’Associació de Naturalistes del Sud-Est (ANSE) i Acció Ecologista-Agró han signat un acord, en el marc del projecte LIFE Cerceta pardilla, amb la finalitat d’afavorir l’ús de la Marjal d’Almenara per la rosseta, que contempla la realització d’actuacions, que ja s’estan duent a terme, com la gestió de la vegetació i el manteniment de la xarxa hidràulica per a garantir un nivell adequat d’aigua durant tot l’any i la gestió de les possibles amenaces per a l’espècie. Cal assenyalar que l’ANSE, per part seua, aportarà la seua experiència i coneixements, assessorant o formant part dels equips de treball que es creen. 

Acords de custòdia

Entre les accions de conservació del projecte es troba la formalització d’acords voluntaris amb propietaris i usuaris que desenvolupen activitats econòmiques en aiguamolls de l’àrea de distribució de l’espècie. Es tracta d’una eina per a aconseguir l’objectiu principal del projecte de millorar l’estat de conservació de 3.000 hectàrees d’aiguamolls. Aquest acord de custòdia se suma a uns altres ja signats en les Llacunes del Porcal (Madrid), a l’entorn del parc nacional de Doñana, en l’Embassament de Melendo (Sevilla) i en la llacuna La Camamilla (Elx).

Els membres d’ANSE i Acció Ecologista Agró es mostren satisfets.

Els membres d’ANSE i Acció Ecologista Agró es mostren satisfets. / Mediterráneo

La Marjal d’Almenara és l’aiguamoll més extens de la província de Castelló. Pertany a la Xarxa Natura 2000 i compta amb més de 1.500 hectàrees, incloses com a Zones d’Especial Conservació (ZEC). També està inclosa dins del Catàleg d’Aiguamolls de la Generalitat Valenciana i en la llista Ramsar. Compta amb una gran diversitat d’hàbitats propis dels aiguamolls, la qual cosa ho converteix en un enclavament únic per a ocells aquàtics, com el gall de canyar, l’arpellot de marjal o el fumarell carablanc.

Però també és un refugi per a la rosseta. Durant aquesta temporada de cria, s’ha confirmat la reproducció de cinc parelles d’aquest ànec amenaçat, sent l’aiguamoll més al nord en el qual ha criat esta espècie a Espanya en 20 anys. A més a més, un dels exemplars criats en captivitat en el marc del LIFE Cerceta pardilla i alliberats l’any passat en la finca L’Espigolar (Alacant) va ser albirat també a Almenara.

La Marjal d’Almenara és l’aiguamoll més extens de la província de Castelló.

La Marjal d’Almenara és l’aiguamoll més extens de la província de Castelló. / Mediterráneo

El projecte

El LIFE Cerceta pardilla té l’objectiu de millorar l’estat de conservació de 3.000 hectàrees d’aiguamolls per a revertir el risc d’extinció de l’ànec més amenaçat d’Europa, en situació crítica a Espanya. Per això, ha emprés un conjunt d’accions per a reforçar l’estat de les seves poblacions en el medi natural, millorar l’estat dels aiguamolls i el coneixement científic de l’espècie.

En el projecte, que coordina la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, participen com a socis el mateix ministeri, a través de la Confederació Hidrogràfica del Segura i Tragsatec; la Junta d’Andalusia, a través de la Conselleria de Sostenibilitat, Medi Ambient i Economia Blava i l’Agència de Medi Ambient i Aigua; la Generalitat Valenciana; el Govern de la Regió de Múrcia, així com les organitzacions SEO/BirdLife i Associació de Naturalistes del Sud-Est. Compta amb la contribució del Programa LIFE de la Unió Europea i de la Direcció General de l’Aigua.