Alliberen més de 600 amfibis autòctons als parcs naturals

En 2023 es van reindroduir un total de 480 exemplars d’ofegabous i 130 granotes en 14 punts d’aigua

L’alliberament es va dur a terme en diferents llocs i els voluntaris de la Fundació Oceanogràfic van marcar 96 ofegabous. | MEDITERRÁNEO

L’alliberament es va dur a terme en diferents llocs i els voluntaris de la Fundació Oceanogràfic van marcar 96 ofegabous. | MEDITERRÁNEO / R. D. M.

R. D. M.

LLa Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori va soltar recentment més de 600 amfibis autòctons per a reforçar la seua presència als parcs naturals de la Comunitat Valenciana, amb especial incidència als de la Serra d’Espadà, Mariola, Túria, Calderona i Sot de Chera.

Alliberen més de 600 amfibis autòctons als parcs naturals

Alliberen més de 600 amfibis autòctons als parcs naturals / R. D. M.

El director general de Medi Natural i Animal, Raúl Mérida, va indicar que en 2023 "es van alliberar un total de 480 exemplars d’ofegabous i 130 granotes, en 18 soltes i en 14 punts d’aigua".

Les soltes es van dur a terme principalment pel personal del Centre Aqüícola del Palmar (CAEP), els parcs naturals de la Comunitat Valenciana i agents mediambientals i, en alguns casos, en col·laboració amb altres entitats.

Aquests treballs donen continuïtat al projecte LIFE Amfibis, així com al Pla d’acció per a la conservació d’hàbitats aquàtics d’interés per a la conservació de la biodiversitat. Mérida va destacar que "aquestes actuacions són rellevants en la mesura que hem donat a conéixer els amfibis autòctons al públic, en col·laboració amb diferents col·lectius. Hem aconseguit que molta gent s’implique, i, fins i tot, que des d’ajuntaments, associacions i fundacions es facen tolles a propòsit per a alliberar els exemplars que es crien als centres de la Generalitat".

Mostrejos

Durant 2023 es va fer mostreig en quaranta punts d’aigua, 12 dels quals són reserves de fauna silvestre. A aquests espais es van sumar quatre noves poblacions d’ofegabous, tritó catalogat com a vulnerable, i es va detectar també la granoteta de Sant Antoni, espècie que no es trobava a la Comunitat Valenciana.

Per la seua banda, la Fundació Oceanogràfic va marcar 96 exemplars d’ofegabous amb xip en tres localitats del medi natural, on s’han recuperat tres, marcats en anys anteriors, la qual cosa ha permés obtindre una valuosa informació sobre creixement, longevitat i desplaçament dels exemplars.

Espècies exòtiques

A més, durant aquest any s’han erradicat les espècies exòtiques de dos tolles (Culla i Vilamarxant). Després de l’eliminació de més de 50.000 peixos exòtics, s’hi han reintroduït exemplars d’ofegabous.

El director general va explicar que "han participat en les soltes i les tasques de conservació d’amfibis més de 400 persones i onze entitats, accions que s’han dut a terme als parcs naturals de la serra de Mariola, Túria, la Serra d’Espadà, la Serra Calderona i Chera/Sot de Chera, a més d’altres enclavaments fora dels parcs en els quals es treballa amb associacions i fundacions".

Noves espècies

La Comunitat Valenciana té nou espècies d’amfibis, tres de les quals estan incloses en l’última revisió del Catàleg valencià d’espècies de fauna amenaçada: en perill d’extinció, l’escassa granota pintada meridional (Discoglossus galganoi); i com a vulnerable el gripau d’esperons (Pelobates cultripes) i l’ofegabous (Pleurodeles waltl), del qual es realitza reproducció en captivitat des de 1996 a les instal·lacions del Centre Aqüícola del Palmar (CAEP). H