Es pot calcular o analitzar l’estat de la creativitat literària com si es tractés d’una anàlisi borsària? És a dir, realitzar un estudi del comportament dels autors i els valors que transmeten a través de les seues obres. Òbviament, no. Com tampoc es pot comparar la literatura d’un país, la seua qualitat, amb la d’un altre. La literatura no entén de quantificacions d’aquesta índole; no hauria, com a mínim. No obstant això, sí que podem establir una mena de mapa o mostreig que ens indiqui l’estat actual dels nostres escriptors. Com? És molt senzill, només cal observar i seguir de prop el seu treball, i veure si aquest continua donant els seus fruits.

Fent un cop d’ull als catàlegs de diverses editorials nacionals, ens adonem que en aquest primer trimestre de l’any Castelló, els seus autors, gaudeixen de bona salut. Són diverses les novetats que ens esperen i que trobarem a les llibreries de tot el país. Literatura de i des de Castelló per a tothom.

NOVETATS // Com diem, són diversos els noms propis «castellonencs» que ocuparan les prestatgeries i aparadors de les llibreries. Raúl Ariza, Julio César Cano, Pere Cervantes i Emilio Bueso tenen pensat, cadascun en el seu gènere, és clar, fer-nos gaudir amb la seua prosa a través d’unes històries que han enlluernat a segells de renom com Versátil, Maeva, Alrevés o Gigamesh.

El 6 de febrer apareixerà Un viaje solo para hombres (Versátil), la nova novel·la de Raúl Ariza que ja ha conquerit a algun que un altre il·lustre com el cineasta Montxo Armendáriz, que ha arribat a afirmar que és una «fenomenal novel·la, personatges i situacions. Un fidel reflex del nostre temps». Aquest mateix mes, com ja vam avançar en aquestes mateixes pàgines, veurà la llum la nova «creació» de Pere Cervantes, aquesta història protagonitzada pel singular Coque Brox, un inspector de policia de mitjana edat, separat, parc en paraules, amant de tot allò que conservi la seva essència i acromatòpsic, o el que és el mateix, que percep la vida en blanc i negre, Tres minutos de color. Alrevés, una de les editorials de referència en l’àmbit de la novel·la negra —i que igual que Versátil han confirmat la seua presència en el pròxim ENDEI (Encuentro Nacional de Editoriales Independientes) de Castelló, que tindrà lloc a l’abril— ha apostat per aquest escriptor barceloní però castellonenc de totes totes que en cada novel·la se supera a si mateix, quelcom que també podríem dir de Julio César Cano.

Caldrà esperar al mes de març per conèixer un nou cas del ja cèlebre inspector Monfort. Ojalá estuvieras aquí (Maeva) és el títol triat per Cano per submergir-nos, de nou, en un ambient una mica sòrdid però sempre atraient. Després de rebre el passat mes de desembre el Premi Qubo organitzat per Teve4 i La Bohemia, aquest tercer cas de l’inspector Monfort no podria arribar en millor moment.

I... last but not least, encara esperem ansiosos l’aparició del primer llibre d’aquesta trilogia anomenada Los ojos bizcos del sol i que es titula Transcrepuscular, d’Emilio Bueso. Encara que teòricament s’esperava que aquesta obra, que recordem estrena la col·lecció Gigamesh NOVUM, aparegués el novembre passat, s’ha creat major expectació i la seua sortida està prevista en breu. Un llibre d’sword and planet que estem convençuts noqueará a més d’un.

Com veuen, encara que no puguem calcular l’«estat de salut» de la literatura castellonenca, sí podem assegurar que vivim temps de gràcia. I això hem de celebrar-ho.