Des que tenien cinc i set anys respectivament, Ragnhild i Eldbjørg Hemsing porten tocant juntes. Estes dos germanes, que van créixer en una família de músics i que a edat molt primerenca ja es van introduir en la tradició folklòrica noruega i més tard en la música clàssica s’han erigit com dos de les estreles en ascens de l’escena escandinava. El seu estil resulta prou singular gràcies a eixa mescla de cançons populars del seu país d’origen, molt menys conegudes per al gran públic, i el repertori d’obres mestres de tots els temps. Eixa conjunció permet crear una sèrie de programes molt més rics gràcies al factor sorpresa que el públic sempre agraïx.

Ragnhild i Eldbjørg van créixer en un poble de muntanya en Valdres, un districte en el sud de Noruega amb una forta tradició de la música popular, la qual cosa els ha permés injectar a les seues actuacions una bona dosi d’alegria i llibertat, ja que este tipus de composicions solen estar destinades al ball i, per això, encoratgen a la improvisació musical.

Cada germana toca el violí clàssic i, a més, el denominat Hardanger Fiddle o violí nòrdic, molt paregut al violí en la seua aparença externa, caixa de ressonància, pal i claviller però la gran diferència del qual residix en que este instrument té cinc cordes --igual que molts instruments de corda asiàtics, com el Rabab, Tanbur Afganés, Sarod, Sitar, Sarangi... i la lira cretenca, molt semblant en concepte). Al tindre només cinc cordes, la seua vibració resulta distinta, la qual cosa li dóna una sonoritat o timbre peculiar que fa d’este un instrument amb caràcter. I eixe mateix caràcter és el que mostren les dos germanes sobre els escenaris de Noruega i gran part d’Europa, a pesar de comptar amb poc més de vint anys, acompanyant a algunes de les principals orquestres del seu país natal i Europa, així com en festivals de música de nombroses parts del món.

Gràcies a la seua educació familiar i a les seues profundes arrels en les tradicions de la música popular de Noruega, les germanes han desenrotllat un enfocament únic respecte a la música clàssica, fusionant dos estils, quelcom que segur demostren en el concert que dijous que ve, 3 de desembre, a partir de les 19.30 hores, oferiran en l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló.

EL PROGRAMA // Per a obrir la seua actuació en la capital de la Plana les Hemsing Sisters interpretaran una sèrie de cançons de Valdres amb els seus Hardanger Fiddle. Posteriorment, tocaran la partitura de Les invencions per a piano BWV 772-786, de Bach; el recitatiu i scherzo de Kreisler; els Capritxos,de B. Brustad; el duo en Si Major K 424, de Mozart; la Sonata per a violí núm. 3 Ballade, de Ysaye i la Passacaglia per a violí i viola en sol menor, d’Halvorsen.