Va ser Anton Webern, compositor austríac i membre de l’anomenada Segona Escola de Viena, qui va dir: «Tot ocorre en Bach». La figura del mestre alemany és incommensurable. Com bé va reflectir sir John Eliot Gardiner en el seu llibre La música en el castillo del cielo. Un retrato de Johann Sebastian Bach La música en el castillo del cielo. Un retrato de Johann Sebastian Bach(Acantilado), és un dels compositors més enigmàtics i complexos de la història de la música. En aquest meravellós assaig, el prestigiós director es pregunta com és possible que un home aparentment tan comú, opac i, en ocasions, irritable, fos capaç de crear una obra tan sublim. Ja ho va dir un altre fascinant compositor, Robert Schumann: «Només n’hi ha un de qui els altres podríem treure alguna cosa nova: Johann Sebastian Bach».

Aprofundir en l’obra i en l’esperit d’un dels creadors més genials de tots els temps no ha de ser fàcil, tot i que sempre és un repte massa seductor per no afrontar-lo. Una cosa així va haver de ocórrer-li al pianista canari Iván Martín. Si bé va començar la seua carrera interpretant l’obra de Chopin, va debutar com a director fixant-se en els concerts per a tecla de Bach juntament amb l’orquestra Proyecto Bach en col·laboració amb Joventuts Musicals d’Espanya, la qual cosa demostra que, més tard o més d’hora, tots tornen al que una gran majoria considera com el pare de la música clàssica.

Dimarts, 20 de febrer, a les 19.30 hores, Martín actuarà a l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló al costat del Galdós Ensemble, un nou i versàtil grup orquestral que va fundar ell mateix per tal d’interpretar música del període barroc i el classicisme, així com també música moderna i contemporània.

‘BACH Y ESPAÑA’

Amb aquest concert titulat Bach y España, el pianista canari busca contraposar, en la qual és la seua tornada a Castelló després de visitar-nos el 2013, el barroc del nord, el del gran Bach, amb el del sud, el del compositor espanyol, menys conegut, Antonio Soler. Així, la vetllada començarà amb el Concert per a piano BWV 1055, de l’autor alemany, una peça probablement basada en un concert per a oboè d’amore perdut. Es tracta d’una obra madura i formalment elaborada, que forma part dels set concerts complets que va compondre originalment per clau només (BWV 1052 a 1058), uns concerts que fins fa poc temps solien ser subestimats pels estudiosos, que no van tenir l’oportunitat d’escoltar els beneficis que la interpretació historicista ha aportat a obres com aquestes.

Després d’aquesta obra, el torn serà per a Antonio Soler, deixeble d’Antonio Scarlatti i José de Nebra, (1729-1783), i, sens dubte, una de les figures més representatives del segle XVIII musical espanyol. Martín i el Galdós Ensemble interpretaran el Quintet en sol major i Quintet en la menor d’aquest autor, l’estil del qual va reflectir en el seu dia la música més innovadora d’Europa. I per acabar, tornada a Bach, tornada als seus concerts per a clau o piano, concretament el seu Concert per a piano BWV 1052.

Iván Martín és un dels pianistes més compromesos avui dia amb la creació musical, un dels grans valors pianístics d’Espanya i també d’Europa, i és tot un luxe poder gaudir-ho en directe.