Nombroses investigacions defensen que la lectura millora la comprensió, l’adquisició de vocabulari, l’escriptura i l’aprenentatge intercultural i potencia l’empatia, la motivació i la confiança en u mateix. Tot i això, en un món dominat per la tecnologia i la comunicació audiovisual, incitar a la lectura en general i a la lectura en llengua anglesa en particular es converteix en una tasca especialment difícil. Els professionals de l’àmbit educatiu esgrimeixen l’escàs domini de la llengua anglesa entre l’estudiantat com el principal problema per a la utilització de la literatura en anglés. No obstant, enquestes realitzades en els centres educatius mostren que els alumnes són partidaris de l’ús de textos literaris autèntics en llengua anglesa sempre que s’adapten als seus interessos i al seu nivell lingüístic.

L’èxit entre els xiquets i xiquetes de nissagues com la de Harry Potter, el Diari de Greg, el Diari d’una penjada, Divergent, El corredor del laberint o Joc de Trons és clarament representatiu d’un interés per la lectura que s’hauria d’explotar a l’àmbit educatiu. Aquest curs ens permetrà articular tot un seguit de participacions d’especialistes que ens oferiran exemples de la rellevància de la lectura per al desenvolupament cognitiu, social, emocional i ètic de nens i adolescents i que assenyalaran la importància de potenciar la literatura en l’ensenyament de llengües i en l’aprenentatge de l’anglés en particular.

A més, en aquesta segona edició el curs advocarà per l’ús de la literatura infantil i juvenil a l’àmbit educatiu com un instrument fonamental per a reflexionar sobre el sexisme, la discriminació sexual i la diversitat de les persones. És per això que dedicarem especial atenció a l’adscripció de certs rols als personatges masculins i femenins així com a les representacions literàries de LGBT i de xiquets i xiquetes amb necessitats educatives especials. Comptarem amb noms com els de la professora B. J. Epstein o les escriptores valencianes Tona Català i Fani Grande.

Esperem que les autoritats educatives se n’adonen de l’important paper que la literatura pot ocupar en la formació, al segle XXI, d’una generació de pensadors divergents i professionals, cosa que ja passa a moltes universitats americanes on és possible trobar graus i màsters on s’utilitzen textos literaris en àmbits com l’economia o la medicina.

*Directora del curs d’estiu de l’UJI ‘La literatura infantil i juvenil i les seues implicacions pedagògiques’