SEMBLANÇA D'UN MESTRE RURAL

El Paranimf de l'UJI acull un exercici teatral de memòria històrica

L’obra reviu la figura del mestre Antoni Benaiges, depurat durant el franquisme

Imatge de la representació que es podrà veure al Paranimf.

Imatge de la representació que es podrà veure al Paranimf. / Mediterráneo

Una obra de teatre, El mar, visió d’uns nens que no l’han vist mai, de Xavier Bobés i Alberto Conejero, arriba el divendres 10 de febrer al Paranimf de la Universitat Jaume I per a fer un exercici de memòria històrica arran de la troballa de la història de Benaiges l’any 2010, després de la seua exhumació en una fossa comuna en el paratge de La Pedraja (Burgos).

Els dramaturgs sumen les seues poesies per a reviure al mestre rural que va fer la promesa a una vintena de xiquetes i xiquets que els portaria a Catalunya per a conéixer el mar. Però mai la va poder realitzar. Així, l’obra recorda la depuració franquista del magisteri durant la Guerra Civil.

Antoni Benaiges va arribar a un llogaret burgalés anomenat Bañuelos de Bureba amb la il·lusió de provar la metodologia Freinet: els alumnes farien literatura en llibertat. Així fou. El mestre va pagar del seu mateix sou una impremta i un gramòfon.

Llibertat creativa

Tanmateix, la llibertat de creació i de pensament van fer por al bàndol revoltat. Burgos era un dels objectius més ambiciosos de les unitats militars. Els colpistes, doncs, van trobar a Benaiges i el van torturar fins prostrar-lo en un paredó.

L’obra teatral fa ús de materials reals i reproduccions d’uns quaderns que van escriure els alumnes amb els seus somnis i emocions, objectes de la vida del mestre i de col·leccionistes dels convulsos anys trenta del passat segle. Així, s’obre pas la referència del mestre que va aconseguir que uns alumnes foren dignes, no de ser el tema de la literatura, sinó de fer-la amb els seus mateixos qüestionaments personals.