El proper 20 de desembre l’Orquestra Supramúsica de Vila-real, conjuntament amb Veus de Cambra, estrenarà la cantata de Nadal ‘El naixement’, amb música de Rafael Bemtrán i lletra de Jacinto Heredia. Aquesta estrena suposarà el darrer acte del XXV aniversari del conjunto musical i també el tancament de l’any Beltrán.

‘El naixement’ és una cantata de tema nadalenc original del compositor Rafael Beltrán Moner, escrita per a orquestra, cor i veus solistes, sobre textos poètics de l’escriptor Jacinto Heredia Robres, una col·laboració artística sorgida del comú interès de potenciar el nivell cultural del nostre entorn immediat, amb obres arrelades a les tradicions més representatives a la vegada que adients per als temps actuals.

La seua composició cobreix un espai musical en què hi ha escassos referents contemporanis i menys encara pel que fa a l’àmbit espanyol i en concret el valencià. Aspira així a ser una iniciativa molt adequada per a complementar des d’una perspectiva cultural les celebracions nadalenques.

Conformen la cantata, després de l’obertura orquestral, quatre escenes iniciades cadascuna per recitatius que recullen fragments al·lusius procedents dels textos bíblics: ‘Camí de Betlem’, ‘En un humil pessebre’, ‘L’anunci als pastors’ i ‘Adoració dels Mags’. Al testimoni de l’evangelista narrador, figura habitual en els oratoris litúrgics, s’afegeixen els dels animals presents en les respectives escenes, els quals actuen com a fil conductor dels fets: el ruc, el bou, una ovella i un camell. Es combinen d’esta manera els plantejaments de rigor espiritual amb una vessant de caire fabulós que es correspon amb les dates festives i les seues tradicions.

per a tots el públics

Sense abandonar el seu concepte global de música culta, la cantata El Naixement està especialment dirigida a públics familiars i els més joves, de forma que inclou també temes melòdics populars, com una cançó de bressol o una nadala de caràcter local. En el seu desenvolupament s’alternen els passatges orquestrals amb els corals (àngels, pastors, poble jueu, l’al·leluia final, etc.) i les intervencions dels solistes (la verge Maria, sant Josep, un dels Mags d’Orient, l’àngel anunciador de la bona nova, etc.).

Amb la mateixa il·lusió amb què ha estat escrita i composta, i preparada per músics i cantants, confiem en què el públic participe joiosament d’aquesta cantata que aspira a tenir continuació anual com un referent harmònic de les nostres festes de Nadal, i que en la seua estrena absoluta es presenta com a concert de clausura de l’Any Beltrán amb què la ciutat ha honorat el seu Fill Predilecte Rafael Beltrán Moner.

El 20 de desembre, a les 19.00 hores, a l’Auditori Municipal de Vila-real. Un concert especial. H