Rodrigo Leão és un d’aquests músics de fantasia, capaç de reinventar-se a si mateix a través d’una experimentació constant. És una persona inquieta, que no s’ha acomodat mai en els més de 25 anys de trajectòria professional. No ho va fer quan estava al capdavant de Madredeus, al costat de Pedro Ayres Magalhães, tot un símbol de la música portuguesa, i tampoc ho ha fet des que emprengués en 1994 la seua carrera en solitari, una carrera prolífica i que sempre ha buscat nodrir-se de múltiples influències.

En una entrevista, Leão confessava que deixar Madredeus es devia al fet que les seues composicions no seguien la mateixa línia del conjunt amb el qual es va donar a conèixer a nivell mundial. El portuguès se sentia fascinat pel minimalisme de Michael Nyman, Philip Glass o Ryuichi Sakamoto, entre altres, i aquests ritmes i melodies poc tenien a veure amb l’arrelament popular de la terra que li va veure néixer, si bé, quan encara actuava al costat de Pedro Ayres, la seua música distava molt de ser un exemple del folklore musical del seu país.

L’any passat 2018, Leão va voler celebrar els seus 25 anys de carrera en solitari i ho va fer amb una gira que li va portar de tornada a alguns escenaris d’Espanya. Madrid o Barcelona van tornar a rendir-se al mestre portuguès, com també va succeir en les ocasions en què va visitar la província de Castelló anys enrere, concretament a Benicàssim.

Malgrat estar immers en aquesta successió de concerts amb cert aire nostàlgic, Rodrigo Leão no va deixar de costat la composició; mai ho ha fet. Així, en aquests dos últims anys ha estat treballant en un nou projecte discogràfic, més enllà del O aniversario i Os portugueses que va publicar en 2018. La seua activitat, com veuen, és incessant.

Els primers a gaudir de les noves composicions de Leão van ser els assistents al CCB de Lisboa i la Casa da Música de Porto, en dos concerts que va oferir fa a penes una setmana i mitja. Són, com sabem, dotze noves cançons, resultat de més de 40 idees que ha estat reunint en els últims dos anys i que també veurem a Castelló el pròxim 26 d’octubre, en l’Auditori i Palau de Congressos gràcies al cicle «Un món de músiques», una presentació amb un important component audiovisual. O metodo, que així és com es diu aquest nou àlbum, es presentarà en la capital de la Plana amb un espectacle que comptarà amb cinc músics en l’escenari —incloent al propi Leão—. La cantant lírica Ângela Silva serà l’encarregada de posar veu a aquest treball que és, en paraules del propi compositor portuguès, «més ambiental i misteriós, una mica diferent de l’habitual».