Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Un bon nombre d’espècies migratòries, com els flamencs, passen llargues temporades en Els Estanys d’Almenara.

ZONES ESPECIALS DE CONSERVACIÓ I PROTECCIÓ PER A LES AUS

Cataloguen la marjal d’Almenara i la platja de Moncofa com ZEC

La Generalitat valenciana també ha reconegut com ZEPA la marjal dels Estanys d’Almenara

La Generalitat valenciana ha aprovat la catalogació de la marjal d’Almenara i la platja de Moncofa com a Zona Especial de Conservació (ZEC), i la marjal dels Estanys d’Almenara, com a Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA). 

Per a assolir aquest estatus europeu han hagut de passar huit anys d’intens treball, ja que calia comptar amb un pla d’ús, que, com va explicar el dirigent d’Acció Ecologista-Agró, Enric Amer, "contempla quatre zones: A- Màxima protecció, B- Usos agraris, C-Zones deteriorades (que no són del tot hàbitat natural) i D- Zona d’esplai i oci". També s’han inclòs dos connectors biològics, entre els quals es troba l’Ullal de Quartos, en la Llosa, i els saladars de Xilxes i Quartell, un espai de vital importància per a la floració del lliri blau, al mes de març. 

Els tres espais han sigut reconeguts pel seu valor mediambiental.

"Obtindre aquestes catalogacions és una gran notícia, sobretot per a les persones que hem treballat per poder aconseguir-la. Aquest reconeixement puja de nivell la importància de la categoria natural de la fauna i la flora, així com la paisatgística de la marjal d’Almenara", assenyala Amer.

La ZEPA de la marjal i els Estanys d’Almenara compta amb 1.486 hectàrees de superfície entre els termes d’Almenara, Xilxes, la Llosa, Moncofa, Benafites, Quartell i Sagunt. És la segona marjal més extensa de Castelló, que compta amb abundant aigua de bona qualitat, cultius hortícoles i arrossar (70%), una zona humida natural restaurada i torberes (20%), canals i sèquies (10%). 

Espècies

A la zona nidifiquen al voltant de 11 espècies d’aus aquàtiques. Entre elles destaca el martinet menut. La mitjana representa el 11% de la població censada a la Comunitat Valenciana. També nidificade fotja moruna i hi ha colònies de perdiu comú i fumarell blanc. A l’hivern solen habitar espècies amenaçades com el porró terrós, que representa el 33% dels efectius de la Comunitat Valenciana.

A la zona nidifiquen al voltant de 11 espècies d’aus aquàtiques.

Disposa d’una excel·lent representació de l’hàbitat de torberes calcàries, així com una gran diversitat d’altres hàbitats propis d’aiguamolls. És molt important per a aus aquàtiques, a la zona apareixen també poblacions de samaruc i la tortuga d’estany i algunes espècies de flora endèmiques. 

El LIC Platja de Moncofa té una extensió de 1,01 hectàrees en aquest terme municipal. Es tracta d’un xicotet espai litoral --corresponent a la microreserva existent- a la platja de l’Estanyol--, que alberga una bona representació d’hàbitats vinculats a les platges de sorra i grava, així com fragments de saladars ben conservats. 

Xarxa Natura 2000

Tots dos tipus d’espais (ZEC i ZEPA) constitueixen la Xarxa Natura 2000, una xarxa ecològica europea d’àrees de conservació de la biodiversitat, que inclou aquelles àrees que en conjunt alberguen una representació rellevant dels hàbitats i espècies d’interés comunitari per a l’UE, així com les espècies protegides a través de la Directiva d’Aus. Les normes de gestió són l’instrument tècnic que garanteix una adequada gestió d’aquests espais. 

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.