L’organització intergovernamental Unió pel Mediterrani (UpM) i la Universitat de Siena (Itàlia) han presentat un projecte per a tractar eficaçment el fem marí i aconseguir un bon estat ambiental en el Mediterrani.

El nou projecte Plastic Busters (destructors de plàstic), que s’implementarà a Grècia, Itàlia, Jordània, Egipte, el Líban, Espanya i Tunis, durant els pròxims dos anys, amb un pressupost de més d’un milió d’euros, està cofinançat per la Unió Europea (UE) davall el programa ENI CBC Med. 

Accions

Les principals accions del projecte són la implementació d’activitats nacionals de capacitació pràctica i un curs electrònic sobre monitoratge, avaluació, prevenció i mitigació de fem marí, així com la creació d’una xarxa de ciutats costaneres i un full de ruta de prioritats polítiques per a un Mediterrani sense fem. A més, també duran a terme quatre campanyes pilot sobre monitoratge i avaluació de fem marí i quatre demostracions que mostren mesures de prevenció i mitigació del fem.

La tortuga bova es una de les espècies més afectades pel fem marí. Mediterráneo

Exposició

La directora del projecte, Maria Cristina Fossi, ha asseverat que el Mediterrani està "dramàticament exposat" al fem marí i ha reivindicat la necessitat d’un enfocament regional. L’experta hi ha assenyalat que "té un impacte en espècies mediterrànies" com la tonyina blanca, la tortuga bova i, especialment, el catxalot, el qual, ha indicat Fossi, "pot arribar a ingerir uns 20 quilos de plàstic". Cal ssenyalar que la Unió pel Mediterrani és l’única organització intergovernamental euromediterrània que reunix els membres de l’UE i quinze països del sud i l’est del Mediterrani.