Quan el sacerdot Juan Bautista Cardona Vives va fundar la Caixa d’Estalvis i Mont de Pietat de Castelló a finals del segle XIX, la ciutat travessava per un moment de creiximent econòmic i d’esperit inversor sense precedents en la història. S’acabava el segle XIX, una etapa convulsa en què es van succeir guerres com la carlina, revolucions com la Gloriosa de 1868, una república i fins un cantó, experiència efímera d’un Castelló independent a l’Espanya federal. Amb la Restauració monàrquica en la persona del rei Alfons XII, després del colp d’Estat perpetrat a Sagunt pel general Martínez Campos, l’economia castellonenca va desapegar gràcies a les exportacions citrícoles i a l’auge d’indústria local amb manufactures ceràmiques i del tèxtil. En este context, el sacerdot Cardona Vives va fundar la Caixa d’Estalvis de Castelló que prompte es va convertir en un dels pilars per a l’economia provincial. La Caixa va ser la gran institució de Castelló i milers de castellonencs van confiar, durant més de cent anys, els seus estalvis a esta entitat.

L’any 1991, es va anunciar la fusió de la caixa castellonenca amb la seua homònima valenciana. La decisió, encara que diverses vegades anunciada, va causar sorpresa i en algun disgust entre els castellonencs. Tant és així que fins al Partit Popular, des del maig d’aquell any en el govern municipal, va interposar una demanda contra la fusió impulsada des de la Generalitat Valenciana, que presidia el socialista Joan Lerma.

Amb tot, el procés de fusió es va impulsar durant els mesos de l’estiu de 1991 i en aquella última setmana d’octubre d’aquel any es va signar solemnement el protocol d’unió d’ambdós entitats que pariria a una nova institució, Bancaixa, que ha sigut la gran protagonista econòmica de la història valenciana dels últims 25 anys fins que l’any 2013 es va afonar estrepitosament i va ser absorbida per Bankia en un procés que està ara baix procediment judicial. Els protagonistes d’aquell acte, que es va celebrar en el saló de juntes de la vella Caixa de Castelló al carrer Cavallers, van ser el llavors president de l’entitat castellonenca, l’exalcalde Antonio Tirado, i el president de la Caixa valenciana, José Antonio Simó Nogués. Ambdós pilotarien l’esdevindre de la nova institució financera. H