Un punt de trobada dels diferents estils de dansa». Així defineix d’una forma senzilla Gabriella Foschi la Convocatòria Nacional de Dansa Ciutat de Castelló que aquest any arriba a la seua 23a edició. Òbviament, aquest certamen és molt més que això, la seua alma mater bé ho sap, perquè amb el seu esforç ha aconseguit convertir a la capital de la Plana i a aquesta cita en un dels aparadors més rellevants de l’escena de dansa nacional i europea, com ho demostra el fet que aquest any participaran la Staatstheater Cottbus, de Brandenburg, la companyia holandesa Introdans, l'Scottish Dance Theatre, el Ballet de Heidelberg, el Ballet d’Irlanda o la Pfalztheater-Kaiserslautern.

No serà la primera ni l’última vegada que remarquem un dels grans objectius d’aquesta convocatòria, que no és un altre que servir de catapulta perquè joves ballarins puguin aconseguir un accés a l’àmbit professional, formant part de companyies de primer nivell. En aquest sentit, hem de destacar el fet que els directors de l’Scottish Dance Theatre, Joan Clevillé, i del Ballet de Heidelberg, Iván Pérez, van ser en el seu moment, «fa més o menys 20 anys» com recorda Gabriella Foschi, finalistes d’aquest certamen, obtenint diferents oportunitats per a començar la seua carrera. «Aquesta és, tal vegada, la millor manera de mesurar la utilitat d’aquest projecte», indica l’organitzadora i responsable de l’Associació Cultural Terpsícore.

Com sempre, hem de diferenciar les dues parts que componen aquesta iniciativa. D’una banda, el concurs o convocatòria en la qual participaran aquest any més de vint ballarins, tots ells ja semifinalistes, procedents de diferents punts de la geografia nacional, des de Madrid i Barcelona passant per València, Alacant, Sevilla, Valladolid... Aquests joves es pujaran a l’escenari del Teatre Principal de Castelló dissabte que ve, 25 de maig, per a demostrar la seua vàlua i aconseguir arribar a la final que es durà a terme l’endemà, diumenge 26 de maig. En total, hi haurà vuit ballarins de clàssic, sis de contemporani i deu entre dansa espanyola i flamenc, com ens informa Foschi, que buscaran fer-se amb algun dels premis que estan repartits en dues seccions: el premi a la millor interpretació, valorat en quatre mil euros, i un segon dotat de mil euros per a cadascuna de les especialitats. El jurat està compost per professionals de reconegut prestigi com Jeanne Solan, Patsy Küppe-Matt, Eva López Crevillén, Maribel Gallardo, Violeta Ruiz, Javier La Torre, Susana Navarro, Violeta Vidal, Irene Prades i Elena Llopis.

LA GALA

D’altra banda, aquesta Convocatòria Nacional de Dansa, que patrocina la Fundació Dávalos Fletcher, la Diputació de Castelló, l’Ajuntament de Castelló i l’Institut Valencià de Cultura (IVC), amb el patrocini de BP Oil i Facsa, i amb la col·laboració d’ArtBallet i Emilio Morales, es complementa amb una gala amb motiu del Dia Internacional de la Dansa —i que celebra ja la seua 27a edició— en la qual molts dels ballarins que intervindran són exconcursants. Entre ells, Gabriella Foschi destaca dos dels ballarins del Ballet Nacional, Estela Alonso i Adrián Maqueda, a més de María Bayarri, del Ballet de Münster.

A les companyies internacionals ja citades, hem de sumar les nacionals La Veronal, Proyecto Tito Yaya i la Compañía Antonio Márquez, així com el Conservatorio Profesional de Danza de Riba-roja, la Jove Companyia de Dansa Gerard Collins, el Conservatorio Profesional de Danza de Valencia, Fic EbcDanza, Conservatorio Profesional de Danza Carmen Amaya, Larreal, CDC, Extravadanza, CaraBDanza, De Sangre y Raza i l’acabat de constituir Ballet de Catalunya.

PRESENT I FUTUR

Com a novetat enguany, Foschi ens explica la integració en l’organització del certamen de Joan Crespo i Rosa Folgado. «La meua major il·lusió és haver trobat dues persones que tenen al mateix temps una gran il·lusió per poder donar continuïtat a tots els projectes en marxa», assegura, per a afegir que tots dos ja formen part també de l’Associació Cultural Terpsícore i «en breu espero que puguin anar assumint responsabilitats i seguir molts anys més fomentant aquest projecte».

Un any més, i durant un cap de setmana, Castelló serà l’epicentre de la dansa al nostre país, i amb la presència de Crespo i Folgado s’intueix un futur estable per a aquesta iniciativa imprescindible dins de l’àmbit cultural de la nostra província.