El Desert de les Palmes representa per als castellonencs un lloc màgic. A la seua riquesa natural, tant faunística o vegetal com geològica, hem d’unir el seu valor com a patrimoni cultural i, per què no dir-ho, la seua espiritualitat. Hi ha alguna cosa en aquest lloc situat a escassos metres de la mar, bressolat pels vents de Llevant, i de pedres vermelloses. Els seus senders, barrancs i petits racons, les seues taques boscoses que a l’hivern s’emboliquen de boira...

Les vistes que des del més alt es gaudeixen permeten a l’espectador escoltar la veu del silenci, apreciar el murmuri del vent i admirar les meravelloses perspectives de la Plana.

El Desert de les Palmes embriaga, hipnotitza, sedueix, com la música. De fet, un any més les tres comunitats de Carmelites Teresians que viuen en aquest paratge d’excepció, “amb molt de goig i no menys alegria”, com afirma el seu prior P. Miguel Hernansáiz, tornen a oferir el Cicle de Música Sacra del Desert de les Palmes que arriba ja la seua XVII edició i que se celebrarà del 20 al 24 de juliol.

ELS CONCERTS // En total, seran cinc els concerts que s’han programat per aquest certamen ja tradicional i el lema del qual torna a ser La soledad sonora. Adalisa Castellaneta serà l’encarregada d’inaugurar el cicle el dia 20. La guitarrista oferirà peces de Luis de Milán, Domenico Scarlatti, Johann Sebastian Bach --concretament la seua Chaconne, una peça excepcional--, Isaac Albéniz, Granados i el mestre Rodrigo .

Con un solo Dios, el trovador, la mujer y Dios, el conjunt francès Flor Enversa realitzarà el 21 un viatge per l’obra dels trobadors per descobrir la presència de Déu en els seus cants. Així, compartiran extractes de la vida de Saint Horonat i de Sainte Agnes, tots dos en versos i musicats en llengua occitana del segle XIV.

Vicente Campos i Ignasi Jordà actuaran el 22 de juliol amb un programa de duo per clau i trompeta i obres de Haendel, Frescobaldi, Torelli, Albinoni, Bach i Henry Purcell. Al dia següent, el 23, serà el torn de Lucentum XVI, un grup de ministrils creat per Pere Saragossa i Juan López el 2013 per interpretar i difondre el repertori del renaixement i primer barroc. I, finalment, Wafir S. Gibril i Felipe Sanchez Mascuñano tancaran el cicle amb un concert titulat A un mateix Déu. Música i reflexió.