Es pot reinventar la tradició musical d’un país o regió? Alguns diran que és una empresa molt difícil, però es pot aconseguir. És més, hi ha d’haver una evolució, ja que els temps i el context canvien. Això no vol dir que no es respectin aquestes tradicions, ni molt menys. Sempre hi són, perquè formen part de la nostra arrel i educació, de la nostra idiosincràsia.

L’escocès Alasdair Roberts porta temps dedicat a construir un «folk neotradicional» del seu país. Diuen que és un «implacable antropòleg musical», a més d’un excel·lent compositor que ha sabut combinar la virtut d’interpretar temes tradicionals de la seua pàtria amb la frescor d’«un acabat de treure del forn». Roberts és capaç d’escriure cançons que semblen depurades per segles de transmissió oral. Sens dubte, tal com reconeix la crítica especialitzada, «estem davant un dels grans renovadors en actiu del folk anglosaxó, juntament amb noms de la talla dels de Joanna Newsom, Bill Callahan, Josephine Foster, James Yorkston, Sam Beam (Iron & Wine) o Will Oldham».

ENCONTRES

Alasdair Roberts participarà en el cicle Encontres musicals que organitza Born! Music i la Universitat Jaume I de Castelló. Ho farà al costat de Jordi Montesó, part integrant del grup vila-realenc Sitja, a més de llaütista, antropòleg i doctor en Filosofia.

Tots dos crearan una atmosfera genuïna dimecres que ve, 14 de març, al Menador, Espai Cultural de la plaça Hort dels Corders. El concert que oferiran començarà a les 19.30 hores, amb entrada lliure fins a completar l’aforament. Sent, com és, un concert d’aquests que no es poden veure i gaudir tots els dies, bé val la pena anar.