Diumenge que ve celebrarem la jornada mundial de les missions, el dia del Domund. En les celebracions de l’Eucaristia recordarem als missioners i missioneres que han deixat la seua terra per anunciar l’Evangeli als qui no han sentit parlar de Crist. La situació en la qual viuen aquests germans nostres pot ser molt diversa: països en situacions dramàtiques de pobresa; esglésies particulars que necessiten l’ajuda de sacerdots, religiosos, religioses i laics, per a poder arribar a tantes persones que no coneixen al Senyor o assegurar una mínima atenció pastoral a comunitats cristianes que solament poden rebre els sagraments en moments puntuals. També es dóna el cas de països d’un nivell de vida alt, però que viuen la pobresa que suposa desconèixer a Crist. A tots ells volen servir els nostres missioners. Us convido a què aquest diumenge agraïm al Senyor el testimoniatge d’aquests germans i germanes, que són un regal de Déu per a l’Església.

Quan escoltem els testimoniatges dels missioners ens sorprèn a tots la seua generositat, el lliurament de la seua vida, la capacitat de treball i l’atenció a tota forma de pobresa humana. Encara que sabem que no solucionen tots els problemes, tenim la seguretat que el món és millor gràcies a ells. El seu testimoniatge, el seu treball i sobretot el lliurament de la seua vida fan que el Regne de Déu siga una realitat present i operant entre nosaltres, i que el rostre de l’Església resplendeixi més davant els homes.

Però com aquest Regne és abans de res obra de Crist, l’essencial de la missió és treballar perquè tothom el conega i l’estime. Si tots coneguérem en profunditat al Senyor i l’estimàrem de debò, estic convençut que el món seria diferent. Crist és el camí de l’Església i, per tant, l’element essencial que unifica i dóna sentit al treball i al lliurament incansable de tants cristians que el testimonien en els països de missió.

*Bisbe de Tortosa