El paper de Compromís a la Diputació ha sigut el que vam anunciar al principi de la legislatura: control a l’equip de govern i propostes que marquen el nostre projecte polític. Compromís no creu en el model d’ordenació del territori de les Diputacions, eixe on el PP fa sempre el mateix discurs: que està per ajudar als pobles menuts. Però la realitat és tossuda i veiem com la majoria de les subvencions no van als pobles sinó que es reparteixen entre entitats i associacions de tota la província, especialment, entre les dels municipis més grans. La intenció, és evident, és contrarestar l’acció dels governs progressistes.

Les proves esportives, els clubs d’elit, la programació cultural que la Diputació fa a la capital... es dediquen milers d’euros quan són activitats que ja cobreixen els ajuntaments. Per exemple, hi ha 5 milions per als POIS, que afecten a tots els pobles, i 5 per al Patronat de Turisme, que només afecta als grans pobles de la costa. Donen un servei o fan política en busca del vot perdut a base de subvencions?

Compromís aposta per un model de mancomunitats però això suposaria que el PP perdria el control polític d’aquest territori. Quan hem fet propostes seguint eixe model --transport públic i adaptat, ajudes a mobiliari de parcs i jardins, donar suport a les unitats de respir, coordinació entre localitats de serveis com el bus a l’UJI-- el PP ha dit que no, no siga que perden el poder. És a dir: practiquen això tan vell de “qui paga, mana”. H

*Portaveu de Compromís en la Diputació de Castelló