L’optimització dels sistemes tèrmics es considera fonamental en l’àmbit de l’eficiència i de la lluita contra el canvi climàtic. Al voltant del 50% de la reducció d’emissions d’efecte hivernacle, promotores de l’escalfament global, haurà de produir-se, durant les pròximes dues dècades, per la millora dels sistemes actuals de generació i consum de recursos energètics, segons l’Agència Internacional de l’Energia. Per aquest motiu, la Universitat Jaume I (UJI) promou projectes com ara Nanouptake, el qual compta amb finançament del programa Horitzó 2020 de la Unió Europea.

Una de les missions principals de la COST Action Nanoupake és crear una xarxa europea que fomente l’ús de nanofluids de transport de calor i emmagatzematge tèrmic avançat per a incrementar l’eficiència dels sistemes d’intercanvi tèrmic. Aquesta iniciativa, la qual es va engegar al maig de 2016 i s’estendrà fins al mes d’abril de 2020 amb un pressupost aproximat de 130.000 euros per any, aglutina 45 grups de científics de 23 països amb representació d’universitats, centres de recerca i empreses del sector.

Xarxa europea

El projecte Nanouptake va celebrar la tercera trobada a finals de maig a Nàpols, on es va consolidar el treball de 67 investigadors procedents d’universitats, centres tecnològics i empreses de 18 països europeus. «L’objectiu d’aquesta gran reunió era compartir els avanços en la matèria i començar a perfilar un full de ruta que afavorisca la sostenibilitat del projecte en el temps, de fet, hem creat una xarxa europea d’investigació sobre nanofluids», argumenta Leonor Hernández, professora del Departament d’Enginyeria Mecànica i Construcció de l’UJI, alhora coordinadora de la COST Action.

La trobada a Nàpols va estar integrada per tres activitats complementàries i interrelacionades: els grups de treball, el taller estratègic i la reunió del comitè de coordinació. A més de les conferències d’Annalisa Cardellini, Politecnico di Torino, i de Martina de Sole, punt de contacte a Itàlia per a projectes H2020. L’obertura de l’acte, a càrrec de Leonor Hernández, va estar dedicada a la memòria del professor de l’UJI Enrique Juliá Bolívar, alma mater del projecte, qui, malauradament, ens va deixar al passat mes de gener. La comunitat Nanoupake va expressar un sincer agraïment a tot el treball, lideratge i coordinació d’Enrique Julià.

Nanouptake ha superat la meitat del seu període d’execució i entre les prioritats que es van decidir a Nàpols destaca «la necessitat de seguir potenciant la participació de les empreses en la recerca dels nanofluids», en paraules de Leonor Hernández, professora de Mecànica de Fluids.

A més a més, el projecte reforçarà la investigació socialment responsable --gènere, joves, cooperació per al desenvolupament, etc.-- amb l’objectiu d’aconseguir que el projecte tinga continuïtat quan el projecte europeu arribe al seu final. Més: informació: http://nanouptake.uji.es/