M’agrada definir la festa i tot el que l’envolta com un temps d’oportunitats. La Magdalena, la nostra festa, la de Castelló i la de tota la seua ciutadania, ho és, indubtablement. Arriba demà la nostra setmana gran, i amb ella, l’oportunitat que ens brinda cada any el calendari de retrotreure’ns als nostres orígens, de traslladar-nos a l’emblemàtic Castell Vell i recordar la fundació de la ciutat en esta pròspera plana immensa, fa ja 765 anys, per part d’un poble, el nostre poble, àvid d’un futur millor.

Però la Magdalena és més. Molt més. Durant nou intensos dies, la ciutat de Castelló té l’oportunitat de traure la seua cultura, la seua història, les seues tradicions i la seua alegria al carrer i compartir-les amb tots, veïns i visitants, grans i menuts, a través d’actes tan insignes com la Romeria de les Canyes, la representació manifesta del retorn al nostre epicentre per a rendir tribut a les arrels més pures; l’Encesa de les Gaiates, emblemes de la història magdalenera i custòdies de la llum antiga; o el Pregó, eixa genuïna desfilada colorista que constitueix un quadro costumista, tradicional i històric de la ciutat i la seua província.

Actes tots ells que formen part d’un entramat fester acuradament teixit no solament per a erigir fins al més alt el nostre orgull com a poble, el nostre orgull de genealogia, sinó per a convertir la Magdalena, la mateixa que gaudeix des del 2010 del merescut reconeixement com a Festa d’Interès Turístic Internacional, en reclam turístic i motor econòmic per a la ciutat. Perquè les nostres festes fundacionals també són açò: progrés i dinamització, un revulsiu per al nostre teixit empresarial i una oportunitat única per a estendre la nostra història i la nostra riquesa més enllà dels límits de la nostra província.

La Magdalena es viu en el carrer. En les places. És el seu hàbitat natural, amb una clara definició com a altament participatives. I eixe espai és el que brinda l’altra gran oportunitat inherent a estes festes: la de la trobada ciutadana, la de la convivència i la germanor, la de posicionar-nos com el poble acollidor que som, la de l’intercanvi d’experiències i el respecte mutu entre tots i cadascun dels actors que la fan possible. Colles, comissions gaiateres, Junta de Festes, Patronat de Festes, veïns, visitants, voluntaris, associacions, hostalers, músics, emprenedors… Sense ells, i elles, les nostres celebracions més emblemàtiques no serien el que són en aquest context del segle XXI. No serien eixe referent cultural i històric, eixe aparador del que som i el que volem ser, eixa projecció de la nostra idiosincràsia, eixa amalgama d’oportunitats que ens fa respirar, durant eixes nou jornades de festa major, la felicitat més absoluta i oxigenar-nos per a afrontar amb força i ganes el nostre futur més immediat.

Per a mi, eixa felicitat en què em submergisc cada any, des de la meua infància, la setmana gran de Castelló, és més intensa si cal en esta edició, la primera que viuré com a alcaldessa de la meua ciutat. Un somni fet realitat que afronte amb responsabilitat i amb les millors expectatives. Perquè la Magdalena 2016 arrancarà demà mateix amb l’Anunci, amb la seua essència intacta, però també amb canvis i aires de renovació que tenen com a objectiu únic seguir sumant, contribuir al benestar ciutadà, seguir llançant oportunitats, seguir construint col·lectivament la nostra identitat com a poble únic i aprofundint en la nostra història per a donar-la a conèixer al món sencer.

SOM CIUTAT ACOLLIDORA // Amb la Magdalena ja a tocar, no puc fer una altra cosa que desitjar a totes i tots que visquen, amb intensitat i des del cor, esta setmana de festes. Castelló, ciutat acollidora, dinàmica, emprenedora, generosa, oberta, orgullosa del seu passat i il·lusionada amb el seu futur, farà el possible perquè així siga. Perquè els nou dies que ens queden per davant passen a formar part de l’imaginari col·lectiu com nou dies que mereixerà la pena recordar. Sempre. Per molts anys més. Bones festes! H