L’IES l’Alcalatén i el col·legi Puértolas Pardo de l’Alcora van iniciar el recompte de PM10 i PM2,5 de l’atmosfera en les seues instal·lacions, en col·laboració amb la Universitat Jaume I. L’objectiu d’aquesta acció d’innovació educativa és fomentar l’aprenentatge actiu, les relacions entre les dos institucions i conscienciar l’alumnat dels problemes associats a la contaminació.

A l’institut, el catedràtic d’Enginyeria Química, Eliseu Monfort Gimeno, va ser l’encarregat d’impulsar el projecte, coordinant l’equip que manipula l’alumnat de Secundària, que, al llarg d’una setmana, va canviar els filtres que capten les partícules en suspensió de l’aire i va analitzar visualment el resultat.

Una vegada traslladats els filtres a la universitat, els estudiants d’Enginyeria els processaran en el laboratori completant el procés d’anàlisi. Un dels èxits dels projectes és oferir a l’alumnat la possibilitat de treballar els continguts teòrics de diferents àrees de coneixement, de manera activa i crítica, amb la manipulació d’aparells d’alta tecnologia, l’anàlisi de dades i l’aportació de conclusions. En definitiva, ampliar la visió del coneixement com un ens obert interconexionat i no parcel·lat.

Alguns dies després de l’activitat en l’Institut l’Alcalatén, l’alumnat de 4t d’ESO de Ciències del Puértolas Pardo va efectuar una pràctica en col·laboració amb l’Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC) de la Universitat Jaume I, sobre la contaminació atmosfèrica dins d’un projecte d’innovació educativa de la UJI.

Per a això, el catedràtic Monfort, Ana López i Vicenta Sanfélix van realitzar el muntatge en el col·legi Puértolas Pardo equips gravimètrics i continus de concentració de material particulado en suspensió. Els estudiants, junt amb la seua professora Carmen Escriche, també tenen prevista la visita de les instal·lacions de l’ITC, per a l’anàlisi i interpretació dels resultats obtinguts en aquesta experiència.