Els aiguamolls són una solució natural: protegeixen les costes del canvi climàtic extrem, redueixen les inundacions i alleugen les sequeres, absorbeixen i magatzem carboni de forma natural... Per tot això s’han de conservar i restaurar.

Amb aquest objectiu, des de Parcs Naturals de la Generalitat valenciana ens conviden a fer valdre els recursos ecològics que tenen les zones humides de les comarques de la Comunitat a través de les activitats que han preparat i que s’organitzen sota el títol No estem indefensos davant el canvi climàtic: els aiguamolls són la clau per a fer front al canvi climàtic. El proper dissabte, 2 de febrer, es desenvoluparan diferents actes amb motiu d’aquesta campanya que es va origina a partir del conveni Ramsar.

Prat de Cabanes

El Parc Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca, que ha celebrat el seu 30é aniversari com a espai protegit, és el resultat del rebliment natural d’una antiga albufera. Aquesta albufera es va formar fa uns 6.000 anys com a conseqüència de la creació d’una restinga, a partir de les aportacions de materials que duia al mar el riu Coves o de Sant Miquel. Algunes restes d’aquesta primitiva restinga poden observar-se en las dunes fòssils de Torre la Sal.

L’antiga albufera s’ha anat reblint com a conseqüència de l’acumulació de torba, resultat de la carbonificació de les restes bàsicament vegetals de plantes de la zona humida. El pas dels anys ha produït una acumulació de torba que fa varis metres de grossària, a un ritme de creixement que es calcula entre mig i deu centímetres cada cent anys.

El Prat de Cabanes-Torreblanca és una estreta franja de terreny de maresmes i pantans formada per dipòsits quaternaris. Aquest espai natural està situat a la plana costanera que s’estén entre els termes municipals de Torreblanca i Cabanes. El paisatge característic del Prat és el propi d’una zona humida litoral, separada del mar per un cordó de còdols.

Entre els valors destacables del Parc Natural la fauna té gran importància, ja que es poden trobar espècies endèmiques com la gambeta, el fartet o el samaruc. Les aus són el grup faunístic millor representat. I de vital importància són les comunitats vegetals, representades per les de saladar, les pròpies de cordó dunar, les aquàtiques i subaquàtiques.

Així, el 2 de febrer, a partir de les 11.00 i fins a les 13.30 hores, en el centre d’interpretació del parc, tindrà lloc aquesta jornada reivindicativa. Cal fer inscripció prèvia al 964 31 97 77 o bé parque_cabanes@gva.es