El Boletín Oficial del Estado (BOE) ha publicat de forma oficial la renovació del conveni, sense cap gran novetat, entre el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació i la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat valenciana per a coordinar accions per al manteniment, protecció i seguiment de la Reserva Marina i de la Reserva Natural de les illes Columbretes.

Després de l’aprovació del mateix, per part del Consell, el mes de novembre passat de 2018, a data de 13 de febrer de 2019, queda ratificat aquest acord que té per objecte establir un marc d’actuació coordinada entre totes dues administracions públiques. Així, a través d’aquest text, les dues parts es comprometen a oferir el seu suport a la recerca i seguiment dels recursos vius de l’espai marítim-terrestre de l’arxipèlag de les illes castellonenques, a més de donar informació i difusió sobre els recursos vius i activitats dutes a terme en les Reserves Marina i Natural.

Gràcies a la renovació d’aquest acord, es duran a terme tasques de conservació, manteniment i funcionament de les instal·lacions destinades a base dels serveis i el seu entorn, i es realitzaran altres actuacions que específicament «acordin els òrgans responsables de l’execució del conveni», com queda reflectit en el BOE.

Per la seua banda, el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació es compromet a continuar fomentant la protecció, conservació i regeneració dels recursos d’interès pesquer, a més de potenciar l’operativitat del servei de manteniment, protecció i coordinació de la Reserva Marina i aportar embarcacions per als serveis pertinents. Mentrestant, la Conselleria s’encarregarà de la Reserva Natural i del funcionament del centre d’informació de les Columbretes, bé en la seua actual localització, en el Planetari de Castelló, o en qualsevol altre emplaçament.

El present conveni, que substitueix al que es va signar el 9 de juliol de 2014, tindrà una durada de quatre anys.