Membres d’Acció Ecologista Agro segueixen afanant-se en la retirada de tortugues de Florida de totes les edats que es troben en la Marjal d’Almenara, concretament en Els Estanys.

En estos treballs, que van començar a primers de març, van participar un grup de voluntaris internacionals, però amb la crisi sanitària del coronavirus molts van tornar als seus païssos i únicament es van quedar dos persones autoritzades per a seguir la captura. Encara així, a partir del proper 21 de juny, és fácil que molts d’aquest voluntaris tornen per a continuar amb esta iniciativa que Enric Amer, responsable de les actuacions que duu a terme Acció Ecologista Agro, assenyala que vol resoldre «un problema molt greu, perquè ja portem molts anys i cada vegada és molt més difícil trobar tortugues autòctones».

Aquest any, Els Estanys d’Almenara tenen una gran quantitat d’aigua i aixó és molt positiu perquè pot propiciar la reproducció de tortugues autòctones, «però la veritat és que només trobem tortugues de Florida, que són capturades amb un mecanisme de mornells i trampes flotants», diu Amer, qui també comenta que «davant d’esta situació i veient l’avançada època de reproducció de tortugues de Florida, i com ja estem en fase 3, comptem amb més voluntaris per a tractar de capturar el màxim».

L’any passat es varen localitzar 100 nius amb una dotzena d’ous cadascun i només es varen trobar quatre tortugues autòctones dues Emys i dues Mauremys. Actualment s’han localizat vora 80 exemplars i, per desgràcia, cap autòctona. Amb tot, «cada volta és molt més difícil capturar tortugues de Florida», explica Amer, per la seua proliferació, «ja que Els Estanys tenen una gran extensió d’aigua i encara que es fan captures importants sempre queden exemplars». Per aquest motiu treballen de manera coordinada tots els anys dins del temps de reproducció. «De no ser així podrem dir que la tortuga autòctona té els dies contats», finalitza.