Molts pensem que la humanitat s’encamina ferma cap al desastre, si no canviem prompte. És evident quins són els efectes del consum irresponsable, l’increment de l’ús de plàstics, contaminants, la destrucció de la capa d’ozó que ens protegeix, l’escalfament mundial, el desgel dels pols i tants altres assumptes que patim ja i que les nostres filles i fills patiran encara més.

Però tot això no seria possible sense immoralitat. Els valors humans pateixen una crisi més profunda que la del mateix planeta, en plena voràgine de desastre ecològic a escala planetària. El desastre que alimenta tot és el de la falta d’ètica.

Què ens agradaria que feren amb nosaltres si estiguérem ofegant-nos en la mar o en una piscina? Deixar que ens afonàrem, contemplant des de lluny, tot i tindre mitjans per a poder salvar-nos la vida? Us puc assegurar que jo en cap cas faria això.

Tanmateix, a no tants quilòmetres van detindre Carola Rackete, capitana del vaixell Sea Watch-3. El seu gran pecat? Rescatar gent de morir ofegada. Cap llei hauria d’estar per damunt del valor de la vida de les persones. Europa té una crisi a molts nivells, però, sense dubte, la pitjor de totes és la crisi dels seus valors. El ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini, orgullós de ser exemple de xenofòbia, va afirmar que C. Rackete hauria de ser expulsada del seu país perquè representava «una amenaça a la seguretat nacional».

S’equivocava, la pitjor amenaça és la seua intolerància, xenofòbia i manca d’ètica, que s’escampa sobre Europa com una ombra de putrefacció. Ací aquesta ombra també s’està escampant, però no podem tolerar que els valors humans deixen d’existir, això sí que representaria la pitjor de les crisis per al nostre país.

*Regidor Compromís per Vila-real