A toda Europa cada volta existeix un consens més gran sobre la necessitat de reduir la utilització de plàstic. Amb els residus que generem amb aquest material provoquem un enorme impacte en el medi ambient i s’han convertit en el principal escombriaire de la mar, quasi el 70% del fem que tirem. Dissabte va acabar el festival de música Arrankapins, organitzat per la Regidoria de Cultura, que va ser un èxit rotund en programació i assistència, però que va generar algunes crítiques per la utilització de gots d’un sol ús. I en este cas no cap més que encaixar la crítica i treballar per posar-li solució: modificar la contractació de les barres de 2020 per exigir o bé gots reutilitzables, o bé gots d’un material menys contaminant. Una mesura que, pel comentat estos dies, la Regidoria de Cultura és la primera en promoure.

L’Ajuntament de Castelló, com a institució pública, ha de ser exemplar en la promoció d’un consum més sostenible i ha d’atendre la creixent sensibilitat ciutadana sobre el consum abusiu de plàstics. A l’Acord de Fadrell ens vam comprometre a implicar-nos en la reducció d’estos materials i cal tindre-ho present en cada licitació d’un esdeveniment públic i en la conscienciació ciutadana davant les festes de la Magdalena, grans festivals, etc.

Durant la legislatura passada Castelló en moviment ja va impulsar el compromís plenari de reduir els consums de plàstics d’un sol ús dins de l’objectiu d’avançar cap a una economia circular que minimitze la generació de residus i establisca una relació amb el nostre entorn més sana i sostenible. La transició cap a models de vida més ecològics exigeix canvis en els patrons de conducta més menuts: l’estalvi de cada gram de CO2 a l’evitar qualsevol desplaçament en un cotxe particular, el foment del consum d’aigua no embotellada o, dins de l’àmbit d’actuació de la institució, l’atenció en cadascuna de les licitacions que siga susceptible de generar una gran quantitat de residus són bàsiques per a, des de xicotetes i parcials victòries, anar generant una vida en comú més cuidadosa amb l’entorn natural que és la casa de totes. Este govern, independentment de les regidories concretes, té un compromís ferm en fer transitar Castelló cap a eixe horitzó més verd i, per tant, no ens cap més que anotar esta crítica ciutadana per evitar-la d’ací un any.

*Regidor d’Unides Podem-CsEnMov-EU a l’Ajuntament de Castelló