M’agradaria pensar que este passat divendres serà un d’eixos dies que queden marcats a l’imaginari col·lectiu, que suposen l’inici d’un canvi a la nostra societat, un dia on es pren consciència, principalmente per part de la gent jove però també per un bon grapat d’adults, del gravíssim problema mediambiental al que ens veurem abocats si no som capaços de frenar l’escalfament global. Este passat divendres dia 15 es van organitzar més de 1.200 concentracions en més de 92 països arreu del món. A Espanya vora 60 concentacions i a la nostra província una a Castelló i l’altra a la Vall d’Uixó. Concentracions promogudes i organitzades, i eixe és un punt important i molt interessant, per gent jove, molt jove, xiques i xics d’instituts, molts d’ells menors d’edat, però amb el suficient coneixement per entendre que si no comencen a lluitar per defendre’l, el planeta que rebran en el futur pot estar en unes condicions molt greus i, el que és pitjor, que poden ser del tot irreversibles.

El que esta gent jove demana no és cap utopia, el que volen sols es moure consciències, fer entendre als polítics, fer-nos entendre a la societat, que si no es comença a legislar en clau mediambientalista, el futur del nostre planeta pot ficar-se molt dur, i com molt bé dien als seus càntics, «no tenim planeta B».

Reduir emissions afavorint l’ús del transport públic i sobretot l’ús de la bicicleta amb la construcció de carrils bici, potenciar el reciclatge augmentant la quantitat dels diferents tipus de contenidors de recollida selectiva, afavorir l’estalvi energètic que pot suposar canviar totes les antigues lluminàries de les faroles per noves bombetes de tecnologia LED de molt més baix consum i continuar amb els treballs realitzats amb les empreses concessionàries per dur a terme una gestió correcta dels residus municipals. Estes són algunes accions que s’han fet des de l’Ajuntament de la Vall, però no ens podem parar ací, hem de seguir treballant i escoltant a tota eixa gent jove que ve darrere de nosaltres carregats de raó. O ens fiquem ja mans a l’obra, o no tindrem un món per deixar a les futures generacions.

*Segon tinent d’alcalde de la Vall d’Uixó